Nieuws over de UU en het studentenleven Lees online
bestuursbeurzen
 
Hallo !

In deze DUB-nieuwsbrief: masterstudenten Diergeneeskunde hebben verhoogd risico op burn-out, de effecten van Trumps immigratiemaatregel ook in Utrecht voelbaar en wie maakt de mooiste muurschildering?


Allereerst
   
Geslaagde masterstudenten krijgen binnenkort vanwege bezuinigingen geen afstudeerbeeldje meer bij de uitreiking van hun bul. 

Bijna een kwart van alle masterstudenten Diergeneeskunde loopt een verhoogd risico op het krijgen van een burn-out

Geneuzel versus dialoog tijdens het verkiezingsdebat dat SSR NU en Sola Scriptura organiseerden. Een dag later lagen de liberalen onder vuur tijdens een debat over selectie aan de poort.

Onrust op de Cambridgelaan over de komst van internationale studenten die SSH gaat plaatsen in de laagbouw van het studentencompex.

Ook in Utrecht zijn de effecten van Trumps immigratiemaatregel voelbaar. Europese universiteiten roepen Trump op om het inreisverbod onmiddellijk in te trekken. En een groep wetenschappers roept op niet naar conferenties in Amerika af te reizen.

Ziek of zwanger? De Tweede Kamer wil studenten per studiepunt laten betalen als ze door overmacht langer over hun opleiding doen. Maar het betalen per studiepunt is lang niet voor iedereen weggelegd.

Hogescholen en universiteiten trokken meer eerstejaars dan vorig jaar. Kamerleden slaan elkaar om de oren met de nieuwe studentenaantallen. 

Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg van de VVD vindt dat universiteiten te veel één politieke kleur hebben. 


De cartoon van Niels: 'universiteiten te weinig divers.'
 

In de DUBstagram: 'Bestuursfoto Babel.'


 
Onderwijs 
  

Hoe voorkom je meeliftgedrag?  

Werken in groepjes zorgt vaak voor hevige irritatie bij studenten en diepe frustratie bij docenten. Maar soms lukt het wél om samen te werken. Utrechtse bètastudenten noemen acht succesfactoren.

Donderdag is weer de carrièredag van de UU met voorlichting over beroepen en loopbanen. Hoe ver moet een universiteit daarin gaan?, vroegen we ons DUB-panel. Studenten zijn positief over hun baankansen.

De UU staat op plaats 59 in een lijst met de 150 meest internationale universiteiten. De ranking werd deze week gepubliceerd door het Britse vakblad Times Higher Education.  
Kunst en cultuur

UU'er verzamelt 'poëzie in het wild'

  

UU-promovendus Kila van der Starre verzamelt straatpoëzie, als onderdeel van haar onderzoek naar poëzie buiten het boek. 

Onder bewoners van het IBB is een fanatieke strijd gaande: wie maakt de mooiste muurschildering?

Handsome Poets-zanger geeft komend seizoen twee cursussen bij Parnassos. Hij wil het podiumbeest in de cursisten naar boven brengen. 

De Broodkast Show is een talkshow van studenten Media & Cultuur. De eerste live-uitzending stond in het teken van 'de eerste keer'. Met onder andere een bucket list voor studenten en een interview met de hoofdredacteur van DUB.


 
Wat je verder nog moet lezen 

Twee keer succes voor UU-studentensporters. Brons voor schaatser Gerwin Coljé op de Winteruniversiade, en de mannen van USHC komen volgend seizoen voor het eerst in de geschiedenis in de hoofdklasse.

Een crowdsource-actie van de Utrechtse roeiverenigingen heeft ruim 12.000 euro opgeleverd.

Het thema van de UIT 2017 is bekendgemaakt. De kreet ‘UIT & Duidelijk’ zal half augustus vaak te horen zijn in Utrecht.

ABN Amro gaat in op de kritiek op hun duurzaamheidsbeleid, na het verzoek van Fossil Free Utrecht University om huisbankier ABN Amro in te ruilen voor een meer duurzame bank.

Kinderen of niet: jonge vrouwen kiezen er vaker voor om in deeltijd te werken dan mannen, ook als ze net zijn afgestudeerd.

Universiteiten betalen 43 miljoen euro aan abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. De UU betaalt met een bedrag van vijf miljoen het meest.

De Tweede Kamer vindt het zorgelijk dat steeds minder hbo’ers doorstromen naar de universiteit en wil snel duidelijkheid hierover.

De VU ontmoedigt doorstroming hbo'ers

Een hoogleraar rampengeneeskunde van de VU Brussel is in zijn thuisland Iran ter dood veroordeeld.

Bijna tweehonderd voormalige studenten willen een schadevergoeding omdat ze zijn weggestuurd in het tweede studiejaar.


 


Ook in 3Hoog is Trump onderwerp van gesprek.
 

In de werkplek: De jazzy improvisaties van Willem Koops.


Columns en opinies
 

De nieuwe campuscolumnist Arthur Zwartsenberg is ook maar een student: ook hij hoopt op wondermiddeltjes waardoor hij zijn tentamens makkelijk haalt.

Masterstudent Johanna Bozuwa
 roept alle Nederlanders op hun stem wijs te gebruiken op 15 maart.

De door de griep gevelde Baaierd ontdekt een verdwaalde docent bij een uitzending van de EO.

Biologiestudent Freek van Gent vindt dat hoe geleerd je ook bent, je altijd verder moet kijken dan je neus lang is.
Gratiesj!

Win kaarten voor het Nederlands Studenten Orkest (NSO) in TivoliVredenburg op 19 februari 2017.
Enfin

Het wachtwoord van studenten en medewerkers van de UU is nog maar beperkt houdbaar.


Over deze nieuwsbrief
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl.
Afmelden
 
DUB op social media