Interview met Leonie Heres over de inzet van kennisclips
Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Oktober 2017
 
 
‘Meer grip op de leerstof door kennisclips’ - Leonie Heres
 
Leonie Heres (USBO) gebruikt dit collegejaar in de bacheloropleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap kennisclips verrijkt met vragen om haar studenten te activeren. Deze verrijkte kennisclips vormen een waardevolle bron van input voor haar colleges. Benieuwd naar haar eerste ervaringen?
Lees meer       »
 
Vlogs vanaf de 'Haagse vierkante meter'
Wouter Zorg, Wytze van der Woude en Wouter Ernst (allen RGL) hebben voor Inleiding staats- en bestuursrecht 12 vlogs gemaakt over de belangrijkste instellingen van de overheid in Den Haag, zoals het Binnenhof en de Raad van State. Studenten kunnen met behulp van deze vlogs (op Blackboard) een beter beeld vormen van de instellingen waarover ze in hun boeken lezen. 
Bekijk op de eerste vlog op LectureNet                                   »
 
Summer/Winter Course: een aanrader!
Afgelopen juli vond de Summer Course ‘versterk je onderwijs met IT’ van REBO Educate-it, Educate-it GW en Educate-it UCU plaats. De deelnemende docenten raden het programma unaniem aan:  
 
“Veel expertise aanwezig, veel inspiratie”
 
“Ik heb gelijk een aantal ideeën kunnen toepassen in mijn onderwijs nadat ik de cursus had gedaan”

“Goede verhouding tussen overzicht en oefenen”
 
Wil je óók ontdekken hoe jij ondersteunende tools kunt inzetten je onderwijs? Deze winter organiseren we een Winter Course. Hou onze website in de gaten! 
 
Glashelder: uitleg via een Lightboard

Op zoek naar een manier om in een kennisclip geschreven tekst of uitleg toe te voegen? Dat kan met behulp van een lightboard. Alles wat je op dit glazen bord met fluoriderende markers schrijft wordt gespiegeld, waardoor je met gezicht naar de camera kunt staan. Daarnaast is het mogelijk om afbeeldingen vanuit PowerPoint te projecten en vervolgens te annoteren. 

Binnen de UU kan in de studio van het Teaching & Learning Lab een lightboard (gratis) worden gebruikt voor kennisclips.
Meer informatie       »
 
Studenten en docenten vlogs
 
Het studentenleven anno 2017: hoe ziet dit eruit? Hoe ervaren studenten het onderwijs? 

Acht UU studenten delen dit met jou in hun vlogs! Vanuit onze faculteit geven Naomi Okoto (RGL) en Hugo Hegeman (USBO) een kijkje in hun leven. Hoe kijken zij tegen onderwijsinnovatie aan? 

Ook nemen enkele docenten die aan het begin staan van hun onderwijsvernieuwingstraject je mee in hun ervaringen, waaronder Leonie Heres (USBO). 
Bekijk de vlogs       »
 
Blackboard: tips & tricks
 
Hoe kan ik mijn studenten laten samenwerken via Blackboard? Wat is het verschil tussen Mail en Messages? Het antwoord op deze en vele andere vragen over hoe je onderwijs kunt versterken vind je op de supportsite van Blackboard voor docenten. Hier tref je handleidingen en FAQs.        

Heb je toch nog vragen over Blackboard? Neem contact op met Roel Wereld of Mariëtte Verseveld via elo.rebo@uu.nl.
 
Welke IT-tool past bij mijn onderwijsdoelen?
Welke IT-tool kun je gebruiken als je meer interactie in je onderwijs wilt? En als je digitaal feedback wilt geven? De Educate-it toolwijzer helpt je bij het maken van een keuze voor een IT-tool die bij jouw onderwijsdoelen past.

Bij iedere IT-tool vind je een korte omschrijving, tips om de tool in te zetten, gebruikerservaringen en handleidingen. 
Bekijk de Toolwijzer       »
 
Verrijkte kennisclips en bites

Met behulp van de OCW-stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2017 worden voor het vak Public International Law verrijkte kennisclips en bites ontwikkeld. 

In de verrijkte kennisclips worden leerstukken van het internationaal recht uitgelegd en tussentijds vragen gesteld die in het onderwijs worden besproken. In zeer korte clips (‘bites’) komen specifieke onderwerpen aan bod waar studenten gedurende het vak mee worstelen. Deze bites worden ad hoc opgenomen. 

Otto Spijkers (RGL): “Met de kennisclips en bites stimuleren we studenten om echt actief aan de slag te gaan met de doorgaans moeilijke onderwerpen van internationaal recht. Uiteraard met een hoger studiesucces als doel.”
Bekijk de factsheet       »
 
Meer dan 55.000 digitale toetsen

De resultaten van UU Educate-it over het collegejaar 2016-2017 zijn bekend. Een greep uit de resultaten: 
 • Het aantal studenten dat digitaal getoetst wordt op een chromebook is meer dan 55.000. Dat betekent dat ruim 21% van het aantal toetsen in het Educatorium digitaal met chromebooks wordt afgenomen.
 • Het aantal digitale toetsen is bijna verdubbeld van 596 in het collegejaar 2015-2016 naar 993 in het collegejaar 2016-2017.
 • Er zijn ruim 1.000 kennisclips opgenomen.
 • Bijna 30.000 deelnemers aan 5 MOOCS (2 in ontwikkeling).
Bekijk de infographic       »
 
Workshops IT
 
Dit najaar organiseert de ITS Academy weer leuke cursussen om je kennis op het gebied van IT-toepassingen te verbreden of te verdiepen, waaronder: 
 • 2 november: Handig met IT - voor nieuwe medewerkers
 • 13 november: Outlook Tips en Tricks
 • 23 november: Powerpoint Tips en Tricks
 • 6 december: Excel Essentials 
Voor het totale cursusaanbod van de ITS Academy en aanmelden: UU Development Guide
 
Meer zeggen met minder woorden
 
Een animatie kan een leuk hulpmiddel zijn om bepaalde concepten aan je studenten te verduidelijken. REBO Educate-it kan je helpen bij het bedenken en maken van een animatie. Belangrijk hierbij:
 1. Is het onderwerp geschikt voor een animatie? Om de aandacht er goed bij te kunnen houden duurt een animatie maximaal 3-4 minuten. Zeer complexe materie is dan ook moeilijk te vatten in een animatie.
 2. De ontwikkeling van een animatie duurt langer dan je denkt, zowel in ‘productietijd’ als door tussentijdse afstemming met de opdrachtgever. De tijdsinvestering verschilt per animatie, maar hou rekening met een doorlooptijd van minimaal 4-5 weken.
Op zoek naar inspiratie? Bekijk animaties van collega's:
Meer weten? Neem contact met ons op:
Animatie laten ontwikkelen       »
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • Begin september de vierde editie van de succesvolle MOOC Human Rights for Open Societies van start is gegaan? Meer informatie op Coursera
 • Je gratis en in je eigen tempo kennis over Blended Learning en toetsing kunt opdoen? Bekijk de online modules.
 • Op 5 oktober een facultaire bijeenkomst Digitaal toetsen voor docenten die voor het eerst digitaal gaan toetsen en andere geïnteresseerde docenten plaatsvond?
 • Er nieuwe chromebookkarren op locatie zijn bij Rechten en Economie t.b.v. digitaal toetsen (voor max. 37 studenten)? Meer weten over digitaal toetsen? Klik hier
 • Juncto, het onafhankelijke departementsblad van Rechtsgeleerdheid, met ingang van dit studiejaar digitaal wordt verspreid? In elke editie komt een juridisch werk uit de Bijzonder Collecties van de UB aan bod, gekoppeld aan het thema van de betreffende Juncto.  
 • Je vrijdag(middag) 10 november volop kunt experimenteren met nieuwe onderwijsvormen op het Teaching & Learning Lab Herfstfestival?
 • 31 oktober de eerste digitale toetsen bij Rechtsgeleerdheid op Janskerkhof 2-3 gaan plaatsvinden?
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Monique Veld (USBO)
 • Cecile Smid (RGL/Afdeling Privaatrecht)
 • Lucky Belder (RGL/IER)
 • Thomas Riesthuis (RGL/Afdeling SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Yolanda Grift (U.S.E.)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Yousef Assad (studentassessor REBO)
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Fleur Winnen