Nieuws over de UU en het studentenleven Lees online
bestuursbeurzen
 

Hallo !

This newsletter also contains articles in English

In deze DUB-nieuwsbrief: het themamagazine UU for everyone is verschenen, welke studies scoren goed in de Keuzegids Masters 2018 en de gemeenteraadsverkiezingen: DUB zet standpunten die studenten aangaan op een rij.Allereerst
        

Wat moet de universiteit doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt? Vul onze enquête in over diversiteitsdilemma's.

Utrechtse kleinschalige masters doen het in de Keuzegids Masters 2018 beter dan de grote masters.

Studenten willen een nieuwe discussie over herkansingen, maar de rector houdt de boot af.

Een student is aangehouden na een knokpartij in De Uithof.

Vanaf deze week zijn alle lunches bij de UU-vergaderingen vegetarisch.

Een interview met minister Ingrid van Engelshoven over medezeggenschap en onafhankelijke pers op universiteiten.

Flinke boetes én beslag op de bankrekeningen van beruchte Utrechtse huisjesmelkers

WOinactie wil een landelijke protestdag met steun van universiteiten.
De cartoon van Niels Bongers: Get UUt.
 

In de DUBstagram: Informaticapracticum bij de faculteit Bètawetenschappen.


 
UU for everyone

Themamagazine over diversiteit: voel jij je thuis aan de UU?
 Je thuis voelen aan de UU. Dit is het thema van het magazine over diversiteit en inclusie dat DUB in samenwerking met de Taskforce Diversiteit heeft uitgebracht. Het blad opent met citaten van acht UU’ers waarvan op de site een uitgebreider portret staat. Alle verhalen uit het magazine zijn ook online te lezen.

UU'ers willen meevaren tijdens Utrecht Canal Pride.

Geesteswetenschappers Sander Werkhoven en Ingrid Robeyns beargumenteren dat anoniem tentamineren de voorkeur verdient.

De UU moet 73 plekken méér realiseren voor arbeidsgehandicapten, anders zullen er boetes volgen.

Studium Generale organiseert een filmserie over het thema diversiteit. Hidden Stories: verborgen verhalen zichtbaar maken.


 
Vrouwen

Hebben we die Vrouwendag eigenlijk nog wel nodig?
 


Er studeren meer meisjes dan jongens in Nederland en het aantal vrouwelijke hoogleraren neemt nu ook toe. Is het nog wel nodig om die Internationale Vrouwendag te vieren?

Een overzicht van de groei van het aantal vrouwelijke UU-wetenschappers in cijfers.
 
De honderd extra benoemde vrouwelijke hoogleraren zijn voor universiteiten een begin. 
Studenten en onderwijs

Bioloog Margot Koster docent van het jaarTijdens het jaarlijkse onderwijsfeestje van de UU, de Onderwijsparade, is Margot Koster uitgeroepen tot docent van het jaar 2017-2018. 

Een depressie tijdens de studententijd: 'In je studententijd depressief worden: dat is zeer belemmerend voor je toekomst', zegt psycholoog Yvonne Stikkelbroek.

Utrecht is de meest selectieve universiteit bij de universitaire masters, volgens de Keuzegids Masters 2018.

Op steeds meer Nederlandse universiteiten zijn buitenlandse studenten in de meerderheid


 
Verkiezingen

Geen zin om verkiezingsprogramma’s te lezen? DUB deed het voor jou!De Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. DUB bekeek de verkiezingsprogramma’s van alle partijen en zette de standpunten die studenten aangaan op een rij.

Als zelfs politiek geïnteresseerde studenten niet stemmen, is het tijd voor actie. Dat vonden de tien studenten achter de campagne 21 maart. Ik stem.

Met het rood kleuren van een vakje zit de taak voor de burger er weer op. Dat werkt niet goed, vindt Trude Maas van de Utrecht Development Board. 

De Utrechtse hoogleraar Bob de Graaff en zijn Leidse collega Constant Hijzen schrijven over de verkrampte discussie rond het referendum van de sleepwet.


 
English

Magazine on diversity: do you feel at home at the UU?Feeling at home at the UU. That’s the theme of the DUB magazine on diversity and inclusivity. DUB made the magazine in collaboration with the Taskforce Diversity. You can read all articles online. Please take part in our survey on diversity dilemmas.

Don’t feel like reading the election manifestos? DUB took a look at the election manifestos of all sixteen participating parties, and made an overview of all the points that may concern students.
 
The Rector has announced that he will present his farewell speech in Dutch. A pity, thinks Henk van Rinsum from Social Sciences. Our international employees and students will miss his 'famous last words'.

Selecting students by nationality: it’s just not allowed.

For years, diversity has been nagging at student Zeinab Bouljhaf. It’s like a chronic illness that keeps chasing her, and, every now and then, disrupts her daily routine with its aches. 


 
Wat je verder nog moet lezen  

Opleidingen informeren aankomende studenten niet goed over de studiekeuzecheck, blijkt uit onderzoek van de LSVb.

Over twee jaar heeft de KNAW opnieuw een vrouw als president.

Actiegroep start een proefproces om de opmars van het Engelstalig onderwijs te stuiten.

Onderzoekers hebben geen toegang meer tot tijdschriften Britse uitgeverij.

De wetenschap is geen links bolwerk, zegt wetenschapsgenootschap KNAW.

Minister Van Engelshoven vindt dat universiteiten zelf de positie van postdocs moeten verstevigen.

Twente en VU starten techniekopleiding in Amsterdam.

Het kabinet verdeelt het wetenschapsgeld: techniek en nut overheersen. 


3Hoog: Diversiteit
 

De werkplek: De camera van Koen Leurs.


Blogs en opinies
 

Toxicoloog Martin van den Berg snapt niet dat de tabaksindustrie niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Ook heeft hij zijn twijfels over het gebruik van de e-sigaret.

Het is logisch dat er naast Nederlands steeds meer Engels gesproken wordt. Het is een kwestie van wennen en leren omgaan met veranderingen, zegt diergeneeskundestudent Lisa Buren

Campuscolumnist Michiel Hekkens ergert zich tijdens een college waarin ongefundeerd gewauwel en maatschappelijke polarisatie de boventoon voeren. 

De rector kondigde aan zijn afscheidsrede tijdens de Dies in het Nederlands te houden. Jammer, vindt Henk van Rinsum van Sociale Wetenschappen.

Naast het geven van Engelse lessen aan studenten in Jordanië probeerde Hannah de Lange een brug te slaan tussen de Arabische en westerse cultuur. Maar of dat gelukt is...

Diversiteit vreet al jaren aan bachelorstudent Zeinab Bouljhaf.  

Bij wetenschappers is flink publiceren nog steeds de norm. En dat lukt vooral goed als je iets nieuws te melden hebt, constateert sociaal wetenschapper Ruud Abma

In een open brief aan rector Bert van der Zwaan uiten studenten van het Wiskunde OverLeg en het StudentenOverleg Natuur- en Sterrenkunde hun ongenoegen over de reparatieregel van de UU.
Gratiesj!

Aan de slag gaan met diversiteit binnen je afdeling, studentenvereniging of vriendengroep? DUB mag een diversiteitsspel, een handboek en een workshop van Netwerk Caleidoscopia weggeven!
Enfin

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar De Uithof is de plek waar de geschiedenis van Utrecht waarschijnlijk begon. Zo'n 11.000 jaar geleden.

Over deze nieuwsbrief
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl.
Afmelden
 
DUB op social media