View this email in your browser
Logo Sustainable Finance Lab
 
NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2020
 
In deze nieuwsbrief
Aankondiging 17 maart: Purpose bij banken
Wat betekent het om als financiële instelling een ‘purpose’ te hebben? Gaan Nederlandse bankiers, verzekeraars en beleggers nu de wereld redden? Hoe doen ze dat precies? En wat vinden hun aandeelhouders daarvan?

Op 17 maart presenteren de SFL-leden Karen Maas, Irene van Staveren, Esther-Mirjam Sent  en Peter Blom de SFL-visie op de rol van purpose in de financiële sector. Zij gaan hierover in gesprek met Pauline van der Meer-Mohr (Monitoring Commissie Corporate Governance, HSBC), Ronald de Jong (Philips Foundation) en Wijnand Nuijts (DNB).

De bijeenkomst vindt plaats in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht van 20 tot 22 uur.

U kunt zich hier aanmelden.
 
Open brief aan Lagarde
Klimaatverandering vormt een gevaar voor de financiële stabiliteit. Daarom moet de ECB in actie komen en het financiële systeem actief in de goede richting duwen. Dat zeggen verschillende internationale organisaties en experts, waaronder de SFL-leden Herman WijffelsRens van TilburgIrene van StaverenDirk SchoenmakerBert de Vries en Hans Schenk. Zij ondertekenden een open brief aan Christine Lagarde.

De brief (Engels) is beschikbaar in onze kennisbank.

Lees hier de Nederlandse versie van de brief (NRC).

De Financial Times verwees naar de brief in dit artikel.
SPIL: Duurzame EU-regelgeving
 
Het Sustainable Pension Investment Lab (SPIL) publiceerde onlangs een kennisupdate over duurzame regelgeving vanuit de EU. SPIL-leden Erik Breen en Melanie Meniar zetten op een rijtje wat zich afspeelt in Brussel en in hoeverre dat zich al heeft vertaald in wettelijke vereisten voor pensioenfondsen. Ook blikken ze vooruit.

Het stuk is beschikbaar via de SPIL-website.
Europese banken zijn kwetsbaar
SFL-leden Harald Benink en Arnoud Boot schreven een opinieartikel in het Financieel Dagblad over de kwetsbaarheid van Europese banken. Mede op basis van een recent rapport van de Europese Bankenautoriteit (EBA) concludeerden zij dat “… voor banken de tijd dringt op strategisch belangrijke keuzes te maken om zo hun bestaansrecht te verzekeren.”

SFL-lid Ewald Engelen stelde in zijn column voor de Groene Amsterdammer dat de kapitaalbuffers bij banken stil blijven staan. “Banken hebben vette jaren achter de rug, maar ze hebben geen reserves opgebouwd omdat de kapitaalverschaffers hoge dividenden eisten.” Een verwachte nieuwe golf van consolidaties maakt meer banken too big to fail.
 
Asset tracking technologie voor Fairphone
SFL-medewerker Elisa Achterberg was mede-initiatiefnemer van de Community of Practice (CoP) Tracking Value voor Fairphone. Centraal stond asset tracking: de zoektocht naar een infrastructuur voor het volgen van (afzonderlijke) onderdelen, wat de levensduur van producten verlengd, (preventief) onderhoud verbetert en meer grip biedt op assetmanagement. Dit biedt uiteindelijk meer zekerheid voor financiers om eindelijk de sprong te wagen. In haar blog beschrijft ze hoe asset tracking en bijbehorende technologieën circulaire Product-as-a-Service bedrijfsmodellen kunnen verbeteren.

Lees haar blog (Engels) hier terug.

Het volledige rapport is beschikbaar via onze kennisbank.
 
Terugkijken: De Financiële Data-Coöperatie
Op 15 januari spraken experts op het gebied van finance, internet en de platformeconomie in Pakhuis de Zwijger. De bijeenkomst is integraal terug te bekijken via de website van Pakhuis de Zwijger.

Lees hier het verslag van de bijeenkomst van SFL-medewerker Max van Son.
 
Contact
Sustainable Finance Lab
Kriekenpitplein 21
3584 EC Utrecht
Netherlands
Aanmelden
Afmelden
 
Colofon
U ontvangt dit bericht, omdat u hebt aangegeven interesse te hebben in de activiteiten van het Sustainable Finance Lab.
...