Nieuws over de UU en het studentenleven Lees online
bestuursbeurzen
 

Hallo !

This newsletter also contains articles in English

In deze DUB-nieuwsbrief: er komt echt een nieuwe Vagant, de UU wil studenten opleiden tot betrokken burgers en de winnaars van de Spinozapremies.Allereerst
        

ISO maakt zich zorgen over de persvrijheid in het hoger onderwijs. Hoe onafhankelijk is DUB?

Woon je in een SSH-huis waar deze zomer een kamer vrij komt? Dan kun je straks kiezen voor een Nederlandse of internationale huisgenoot.

Dillemma: moet er wel of niet een nieuwe varkensstal worden gebouwd bij de faculteit Diergeneeskunde? De discussie gaat ook over de inrichting van het onderwijs.

WOinactie: ook UU-docenten willen actie gaan voeren tegen de werkdruk.

Goed nieuws voor iedereen die gehecht is geraakt aan de tijdelijke kantine De Vagant: er komt een vervanger.

Het valt soms niet mee om een planning te maken voor je studie, maar als het meezit kun je straks aan de slag met de universitaire cursusplanner.

De Directie Vastgoed & Campus wil na de reorganisatie meer klantvriendelijk zijn

Het nieuwe festival Meet the Future moet het Utrecht Science Park op de kaart gaan zetten.
De cartoon van Niels Bongers: Huisvestingsproblemen aangepakt.
 

DUBstagram: Utrechtse Studenten Bigband on tour met Big Bridges.


 
Winnaars

Eerste Stevinpremie naar Beatrice de Graaf, Spinozapremie voor Anna AkhmanovaDrie biologen en een psycholoog krijgen een Spinozapremie voor hun wetenschappelijke werk.

Historicus Beatrice de Graaf heeft de eerste stevinpremie gewonnen. Op DUB vertelt ze over haar maatschappelijke roeping.

De Utrechtse celbioloog Anna Akhmanova wint een Spinozapremie: ‘Je kunt dus wél samenwerken én zichtbaar blijven.’  
Onderwijs & diversiteit  

‘Universiteiten moeten verantwoordelijkheid nemen voor schrijfvaardigheid’Ruim een derde van de Utrechtse studenten scoort een onvoldoende voor een taaltoets. Het schrijfonderwijs aan de universiteit moet beter, vinden hoogleraar Leo Lentz en universitair hoofddocent Daniel Janssen.

De UU wil studenten opleiden tot betrokken burgers.

In het DUB-panel: zou een diverse Universiteit Utrecht vrij moeten geven op Suikerfeest?

UU-docenten trainden zestien Syrische vluchtelingen om ze een stem te geven in het vluchtelingendebat.

Uit onderzoek naar de instroom van het studiesucces van studenten aan de UU blijkt dat er niet minder migrantenstudenten komen door matching en meisjes zich vaker voor meerdere opleidingen aanmelden.


 
Stress & ontspanning

De laatste loodjes: terrasje pakken of toch maar de boeken induiken?Met de zomervakantie voor de deur wordt de motivatie van studenten zwaar op de proef gesteld. Hoe komt dat en wat kun je doen om het nog even vol te houden?

Bewoners van het studentencomplex De Sterren hebben een rapvideo uitgebracht waarin hun eigen woonplek centraal staat.

Er moet meer inzicht komen in de psychische druk die studenten ervaren. 

Voorzitters van studentenorganisaties LSVb en ISO denken dat dertigplussers niet weten hoe hoog de druk voor studenten is, zeggen ze in een afscheidsinterview. 


 
Internationalisering 

Waarom we niet moeten stoppen met internationaliseringHet debat over internationalisering van universiteiten raakt de Vietnamese student Thao Lam zeer: “Het verschil dat internationale studenten maken, is enorm."

De UU gaat huisvestingsproblemen van internationale studenten te lijf door maatregelen te treffen. 

De landelijke studentenpartij de Vrije Student is een Meldpoint begonnen waar studenten hun problemen met de verengelsing kwijt kunnen, studenten Nederlands starten een petitie omdat de laatste literatuurminor in het Nederlands verdwenen is.

Minister Van Engelshoven wil niet dat de universiteiten internationalisering gebruiken om de  financiering op peil te houden.

Veel buitenlandse studenten voelen zich eenzaam of zelfs depressief.

Beter Onderwijs Nederland is een rechtszaak tegen twee universiteiten begonnen omdat er onnodig veel Engelse opleidingen zouden zijn. 


 
English

Pilot for international students on list for SSH roomsSSH houses where a room will free up this summer, can choose whether they want a Dutch housemate or an international one.

There will be a replacement for the temporary canteen The Vagant. Students and employees of the faculties of Geoscience and Science had insisted upon it.

The national student party De Vrije Student has started a hotline where students can report problems with the Englification of higher education.

Many foreign students feel lonely or even depressed, student organisations ISO and LSVb and the Erasmus Student Network Netherlands warn.

“Stand up against your teachers!” says the text on a poster with which political party Forum voor Democratie advertises a speech by Leiden professor Paul Cliteur about ‘leftist teachers’. There is a fuss about it.

There’s a high chance that UU teachers will start protests against the government’s policies. This was discussed during a meeting of protest group WOinactie.

More notifications will be added to the MyUU app, which also houses the digital student card.3Hoog: Halfnaakt
 

Read DUB in English.

 
Wat je verder nog moet lezen   


‘Hevel extra geld voor hbo-onderzoek over naar geesteswetenschappen.’

LSVb: wie krijgt er steun van een onderwijsinstelling en wie niet?

Het senaat beslist op het laatste moment over halvering collegegeld.

Universiteiten en hogescholen moeten zelfcensuur te lijf gaan en ruimte bieden aan wetenschappers van diverse pluimage, vindt de Tweede Kamer.

VVD: de onderwijskwaliteit moet meetbaar omhoog.

Masteropleidingen weigeren hbo’ers, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond.

CDA: ‘Ontzorg de mantelzorgstudent.’Blogs en opinies
 

Sterre Witte, student mariene wetenschappen, mocht mee op expeditie met de Netherlands Initiative for Changing Oceans (Nico). Ze vertelt over haar ervaringen.

De studenten uit Hong Kong met wie campuscolumnist Michiel Hekkens tijdens een uitwisseling optrok, zijn nu in de Domstad.

Eindelijk is er begrip voor studenten die zélf een gezellige ruimte willen beheren zonder bemoeienis van buitenstaanders. Baaierd is blij met een nieuwe Vagant.
Gratiesj!


Enfin

Ophef over affiche dat oproept tot verzet tegen linkse docenten.

Over deze nieuwsbrief
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl.
Afmelden
 
DUB op social media