Update coschappen | Onderzoek Valconsult Lees online
Universiteit Utrecht
UPPER
 UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk 
Stand van zaken rondom de coschappen binnen de master Farmacie
In april hebben we helaas moeten besluiten om de coschappen Polyfarmacie (MA107) te annuleren, net als de coschappen Klinische Farmacie (MA202). We hebben ons best gedaan, en doen dit nog steeds, om voor de studenten die dit coschap destijds niet hebben gevolgd de studievertraging te minimaliseren. Door bijvoorbeeld een extra coschap Polyfarmacie in te lassen in de zomerperiode. Wat fijn dat er zoveel apotheken bereid zijn geweest om in die tijd een student te begeleiden. Onze dank hiervoor.

Voorafgaand aan het weer opstarten van het coschap Klinische Farmacie zijn we in gesprek gegaan met diverse coschapbegeleiders in de ziekenhuizen, via onder andere Zoom meetings. Goed om te zien dat we het als een gezamenlijk probleem zien dat studenten studievertraging oplopen en we hierdoor het risico lopen op enig moment minder apothekers te kunnen leveren. Diverse ziekenhuizen hebben daarom de mogelijkheid geboden om een extra student te begeleiden tijdens het coschap in de huidige periode. Natuurlijk begrijpen we heel goed dat dit voor sommige ziekenhuizen onmogelijk was en is, omdat er geen ruimte is of het beleid van het ziekenhuis dit niet toestaat. We willen graag benadrukken dat we voor elke coschapplaats zeer dankbaar zijn.

Op dit moment zijn we weer begonnen met de inventarisatie van de beschikbaarheid voor de volgende periode (november - februari). We hopen dat we wederom kunnen rekenen op de geweldige inzet van de apothekers in zowel de openbare apotheek als in de ziekenhuizen zodat we weer een stapje verder zijn met het inlopen van de achterstand.
contact over coschappen
Subsidie voor onderwijsproject 'Mens achter het medicijn'
 
Vanuit het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs 2020 heeft het project “Mens achter het medicijn – Studenten als (medicatie)maatje” subsidie gekregen om in het 1e jaar van de master Farmacie aan de Universiteit Utrecht in het curriculum ingebed te worden.

De apotheker anno nu levert farmaceutische patiëntenzorg en richt zich op de individuele behoefte van de patiënt. Het curriculum van de opleiding Farmacie is in 2016 herzien, waarbij rekening gehouden is met deze veranderingen, zodat kennis en competenties van studenten aansluiten bij de praktijk. Hoewel er in dit nieuwe curriculum meer aandacht is voor de apotheker als behandelaar hebben studenten tijdens hun studie maar beperkt langdurig patiëntcontact. Hierdoor is het lastig om een behandelrelatie op te bouwen en echt inzicht te krijgen wat aandoening(en) en geneesmiddelgebruik voor de patiënt betekenen.

Door het maatjesproject in het eerste jaar van de master Farmacie – tijdens het coschap in de openbare apotheek in de cursus Polyfarmacie (MA107) – in te bedden, geven we studenten meer inzicht in de mens achter het medicijn, bieden we thuiswonende ouderen een luisterend oor en krijgt de apotheker inzicht in eventuele problemen of vragen rondom het geneesmiddelgebruik. In de bachelorcursus 'Leren van de patiënt' (zie vorige nieuwsbrief) hebben we al gemerkt dat studenten het ook leerzaam vinden om vaker contact te hebben met een patiënt. We werken er nu aan om het maatjesproject vanaf komend voorjaar in het coschap in te bedden.
FARM-OP Valconsulten
Apotheken gezocht
Op korte termijn gaat er een nieuw onderzoek binnen het FAlls-Related Medication use in Older Patients (FARM-OP) project van start. Hiervoor zoeken we apotheken die willen deelnemen.

In de deelnemende apotheken zullen zogenoemde valconsulten geïmplementeerd worden. Tijdens een valconsult gaat een apothekersassistente in gesprek met een oudere patiënt om passende valpreventiehulp te bieden. Daarnaast geeft de assistente de verzamelde informatie door aan de apotheker. De apotheker voert indien nodig een medicatiereview uit, die gericht is op het afbouwen van valrisicoverhogende geneesmiddelen. De apotheker en apothekersassistente worden tijdens het onderzoek ondersteund met behulp van toolkit-materiaal en een e-learning. Voor de e-learning voor apothekers wordt accreditatie voor openbaar apothekers aangevraagd bij de KNMP.

Vooraf aan de opzet van dit valconsulten-onderzoek zijn de patiëntverwachtingen met betrekking tot apotheekzorg rondom valpreventie onderzocht. Tevens heeft er onderzoek plaatsgehad naar wat apothekers denken nodig te hebben om deze zorg te kunnen leveren. Deze resultaten dienden als basis voor de ontwikkeling van het valconsulten-onderzoek. In dit onderzoek is aandacht voor diverse onderdelen van valpreventiezorg: samenwerking binnen het apotheekteam, multidisciplinaire samenwerking, doorverwijzing, screening van patiënten, geneesmiddelkennis, en afbouw van valrisicoverhogende geneesmiddelen. De verwachting is dat de valconsulten een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de apotheekzorg.

Apothekers die interesse hebben om deel te nemen of meer informatie willen kunnen contact opnemen met apotheker-onderzoeker Marle Gemmeke via de knop hieronder.
informatie over deelname valconsult
Onderzoek naar communicatie in de apotheek bij medicatiewissel van start
Met subsidie van de KNMP voert het Nivel in samenwerking met SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en UPPER, het onderzoek ‘Negatief nieuws brengen: communicatiestrategieën rondom het wisselen van medicatie passend bij patiënt en apotheekteamlid’ uit. Dit onderzoek vindt plaats tussen 1 augustus 2020 en 30 september 2022.

Het onderzoeksteam van het Nivel/SIR/UPPER (Universiteit Utrecht) zal zich richten op het aanpassen en testen van twee communicatiestrategieën voor gesprekken over medicatiewisselingen in de apotheek. Hiervoor vragen we input van apothekers, apothekersassistenten en patiënten. De aangepaste strategieën worden vervolgens getest in 15 apotheken. Op deze manier willen we het apotheekteam handvatten geven om het gesprek rond de medicatiewissel op een goede en prettige wijze te voeren met de patiënt. Door deze stappen te zetten, hebben we als doel om inzicht te krijgen in welke strategie wanneer bij welke patiënt wordt toegepast.

Op de website van het Nivel (knop hieronder) kunt u meer informatie over dit onderzoek vinden. Heeft u interesse in dit onderzoek of heeft u vragen over het onderzoek dan kunt u contact opnemen met de onderzoeker, Laura Schackmann.
informatie onderzoek negatief nieuws brengen
 
Lisa Davies
Nieuwe promovendus TAPTOE
Mijn naam is Lisa Davies, en ik ben net gestart als PhD kandidaat op het TAPTOE project (Tackling And Preventing The Opioid Epidemic) onder leiding van Prof. Dr. Marcel Bouvy en Dr. Ellen Koster. Ik heb een achtergrond in gezondheidswetenschappen en epidemiologie.
Het doel van het consortium is om te voorkomen dat in Nederland een opiaatprobleem onstaat zoals in de Verenigde Staten is gebeurd. Het onderzoek binnen dit consortium richt zich op het hele traject van voorschrijven van opiaten tot het langdurig gebruik en vindt plaats in samenwerking met drie andere PhD kandidaten, waarvan één bij de Universiteit Leiden/SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en twee bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik zal dit project ook grotendeels gaan coördineren.
Mijn focus zal vooral liggen op de ervaringen en denkbeelden van patienten en zorgverleners (o.a. apothekers) in kaart te brengen, het illegale circuit onder de loep te nemen, en het onderzoeken van het beleid en strategieën voor het gebruik van opiaten in de medische wereld in de hoop deze te kunnen beperken zonder dat dit ten koste gaat van de effectieve pijnbestrijding. Tips over kwalitatief onderzoek in de medische wereld zijn dus altijd welkom!
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of de UPPER-Actueel van ons ontvangt.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
Aanmelden
E-mailadres wijzigen
Afmelden
Contact
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper
Privacybeleid
...