Nieuws over de UU en het studentenleven Lees online
bestuursbeurzen
 

Hallo !

This newsletter also contains articles in English

In deze DUB-nieuwsbrief: cum laude is per faculteit verschillend geregeld, 5 jaar Minister Bussemaker in zeven cartoons en het regeerakkoord zorgt voor de nodige commotie.Allereerst
     

Er zijn binnen de UU grote verschillen tussen de regels voor cum laude. Ook het aantal studenten dat cum laude afstudeert verschilt sterk per faculteit. 

Word de nieuwe campuscolumnist en win 1000 euro! Voor wie nog een steuntje in de rug nodig heeft is er nog een gratis workshop column schrijven.


DUB verhaalt over de werkzaamheden aan de trambaan in De Uithof. Om het leed van de fietsers wat te verzachten brengt een gitarist in een bakfiets een persoonlijke serenade.

Afscheid van minister Jet Bussemaker: we kijken terug met een profiel en vatten 5 jaar samen in zeven cartoons.

Vorige week werden verschillende gebouwen aan het Janskerkhof ontruimd na een bommelding. Er is nog geen duidelijkheid over de dader(s)

Facultair magazine Geestdrift blijft toch bestaan en gaat door als online medium.

Klachten over werkdruk houden aan. Zien we straks ook hoogleraren op het Malieveld? Een Amsterdamse hoogleraar is #Woinactie gestart waar ook Rethink UU zich achter schaart.
De cartoon van Niels Bongers: Dag van de medezeggenschap.
 

DUBstagram: Sterrenwacht in Uithof net Olympische vlam in avondlicht.


 
Studentenhuisvesting

Schoonhouden studentenhuis is dweilen met de kraan open

  

Naast de studie en alle feestjes ook nog je studentenhuis schoonhouden is niet altijd even gemakkelijk. Vijf studenten vertellen hoe het spic en span houden van hun huis, al dan niet, is geregeld.  

Steeds meer studenten vragen aandacht voor de kamernood in Utrecht. Studenten van de beweging We Want Woonruimte doen dat door te kamperen op het Janskerkhof.

Woningorganisaties zien de woningnood onder internationale studenten. Minister Bussemaker wil niet extra bouwen maar ziet meer in eerlijke voorlichting aan nieuwkomers.

Onderzoek heeft aangetoond dat er miscommunicatie was bij de fatale brand in een studentenflat in Diemen. Ook is er vermoedelijk een tweede dader in de zaak, de politie looft 10.000 euro uit voor de gouden tip.


 
Nieuwe regering 
 

Regeerakkoord: minder Engels, meer techniek in hoger onderwijs


Onder Rutte III gaat de financiering van het hoger onderwijs op de schop: technische opleidingen krijgen meer geld. Ook wil het kabinet Engelstalig onderwijs aan banden leggen.

TU-studenten willen snel duidelijkheid hebben over de technische studies

Universiteiten en hogescholen vinden het regeerakkoord een stap in de goede richting. Maar studenten zijn boos over de plannen: 'de korting op het collegegeld is een sigaar uit eigen doos,' en een cadeautje voor de rijkere studenten.

Een petitie die oproept het collegegeld voor alle studenten te halveren is inmiddels duizenden keren ondertekend.

CDA-jongeren zijn teleurgesteld en eisen de basisbeurs terug.


 
Onderwijs & onderzoek 

Drie studenten geloven heilig in digitale ontmoetingsplek

  

Drie masterstudenten Business Informatics hebben een digitaal platform ontworpen waar UU’ers met overeenkomende interesses op onderzoeksgebied elkaar kunnen vinden.

Het Centre for Academic Teaching, het nieuwe expertisecentrum voor alle UU-docenten, moet de dynamo van de onderwijsprofessionalisering worden. 

Er zijn steeds meer studenten met een beperking. Ze zouden graag betere voorlichting en begeleiding krijgen van hun universiteit.

'Krijgen we straks verkiezingen?', willen opleidingscommissies weten. 

Nationale Studenten Enquête: verbeteringen die de UU de afgelopen jaren doorvoerde worden niet altijd herkend door studenten.


 
English

How can international students find a room in Utrecht?
 
  

The university tries to help students find a room, but can’t guarantee accommodation for every student. That is why more and more often, international students try to find their own places to live. In a new video, students ask the university for more help.

Students camping out at the Janskerkhof to call attention to student housing issues.

The new annual report of Scholars At Risk paints a disturbing picture of academic freedom around the world. Anya Luscombe attended the launch event in New York and calls for action.

Are you going to be the Campus Columnist 2018? The winner will receive 1.000 euros.

In the new coalition agreement: less English, more technology in higher education.
 


 
Wat je verder nog moet lezen 

Studentenleden U-raad krijgen plaats in het cortège.

Minister Bussemaker: er is geen sprake van dubieuze contracten. Promovendi reageren verbaasd.

Door een foutje ontving Theo Wubbels de verkeerde Zilveren Penning

Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Plan Bureau, wordt universiteitshoogleraar in Utrecht.

De studentenverenigingen Orca, Triton en Viking vinden dat het stadsbestuur te weinig doet om het Merwedekanaal aantrekkelijk te houden.

De UU doet voor het eerst mee met Coming Out day

Achttienjarige zeggen vaker nee tegen donorregister.

Na een verdenking van fiscale zwendel en slecht bestuur ligt de Islamitische hogeschool onder een vergrootglas. 


3Hoog: Peet
 

De werkplek: Als trainee geeft Mark Ouendag les bij USBO.


Blogs en opinies
 

Campuscolumnist Arthur Zwartsenberg doet een poging om uit te leggen hoe genuanceerd 'waar'of 'onwaar' in de wetenschap ligt.

Sterre Leufkes over studentenevaluaties: 'Zelfs als je je zou willen laten leiden door het commentaar, zou het je niet lukken'.

Na een bachelor- en een halve masteropleiding aan de UU kijkt Freek van Gent niet meer uit naar een lekker potje discussiëren.

Arne Smeels van de UB en Elzelien van Buuren van het University College hebben met andere MD-pioniers een manifest opgesteld om leidinggevenden meer vertrouwen te geven. 

Denise de Ridder vindt de marketing van de Vegetarische Slager een goede manier om vleeseters te bewegen vaker nep dan echt vlees te eten.
Gratiesj!

Tips nodig om je studentenhuis schoon te houden? DUB geeft twee exemplaren weg van het Studentenpoetsboek van alumna Diet Groothuis

Én we geven kaartjes weg voor Tycho op 2 november in TivoliVredenburg.
Enfin

Het gaat goed met het fietsvrij houden van de Drift, het Janskerkhof daarentegen...

Over deze nieuwsbrief
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl.
Afmelden
 
DUB op social media