Cécile de Munnik over online feedback, online lesmateriaal maken met Xerte en Grasple, en meer Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Juli 2019
 
 
"Betrek en activeer je studenten voor beter onderwijs" - Cécile de Munnik

Is online feedback geven net zo waardevol als face-to-face? Cécile de Munnik, universitair docent aan het Molengraaff instituut voor Privaatrecht over haar ervaringen met Pitch2Peer, een online omgeving waar studenten elkaar in een beschermde omgeving van feedback kunnen voorzien.
Lees meer     »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s: 
Meer kennisclips                 »
 

Voting tool Mentimeter vervangt Shakespeak en Presenterswall
 

Na een succesvolle pilot met de voting tool Mentimeter in 2018 stapt Educate-it over op een tweejarige campuslicentie voor Mentimeter. Dit betekent dat de ondersteuning van Shakespeak vanuit Educate-it zal stoppen. De voordelen van Mentimeter op een rij:

 • Mentimeter is een intuïtieve tool met veel verschillende vraagtypen en resultaatweergavevormen;
 • Mentimeter heeft een Q&A-functie voor studenten;
 • Mentimeter biedt Invoegtoepassing voor Powerpoint.
Kortom: in Mentimeter worden de mogelijkheden (+ meer) van PresentersWall en Shakespeak geïntegreerd.
Lees meer       »
 
Versterk-je-onderwijs week

Save the date: 1 t/m 5 juli 2019
 
Wil jij het academisch jaar op inspirerende wijze afsluiten? Kom naar de versterk-je-onderwijs-week om je onderwijs te verrijken, te vereenvoudigen of te verdiepen!
 
Op 1 juli start de Versterk-je-onderwijs-week met een divers aanbod gericht op het verbeteren en innoveren van je onderwijs: tal van workshops, lunchmeetings en adviezen op maat georganiseerd door de partners van het Centre for Academic Teaching. Educate-it, Onderwijsadvies & Training, het Teaching & Learning Lab en de docentencommunity TAUU zorgen samen voor een divers aanbod op verschillende locaties van onze universiteit.
 
Reserveer in je agenda: Lunchlezing op 4 juli!

Heb jij al ideeën hoe je je onderwijs in het volgende collegejaar gaat vormgeven? Begin de zomer goed, leuk en nuttig met collega's en versterk je onderwijs met de Summer Course van Educate-it
Lees meer     »
 
Grasple in het statistiekonderwijs

Grasple is een tool waarin je als docent eenvoudig (statistiek) e-modules kan maken. De onderwijstool bevat een grote database van modules en opdrachten over allerlei onderdelen van statistiek. Je kan als docent daarnaast je eigen modules en opdrachten samenstellen.
 
Zo hadden eerstejaars studenten U.S.E. voor het vak Statistics de mogelijkheid om met Grasple hun voorkennis van statistiek bij te spijkeren.
Lees meer     »
 

Let op: Opschonen oude cursussen in Blackboard

De cursusomgevingen in Blackboard van collegejaar 2012-2013 en ouder worden verwijderd. Docenten kunnen tot en met augustus 2019 het onderwijsmateriaal uit de oude cursussen downloaden.
 
De verwijderde cursussen zullen in september eerst worden gearchiveerd en vanaf november definitief verwijderd worden.

Lees meer     »
 

Educate-it - Longitudinaal onderzoek

De Utrecht University school of Governance doet langlopend onderzoek naar Educate-it. Leuk weetje:
 
Educate-it is bij vrijwel de gehele populatie bekend: 81,6% van de respondenten is bekend met het programma (in 2017 was dit 74,1%).

Lees meer     »
 

Xerte Template University Utrecht

Xerte is een volledig uitgeruste e-learning ontwikkelomgeving voor het creëren van interactieve lesmaterialen.

Het
‘Template Utrecht University’, kan je naar wens aanpassen, zodat je niet vanaf nul hoeft te beginnen in Xerte. De template kan als module toegevoegd aan je Xerte-account. Op termijn zal de template standaard beschikbaar zijn binnen de Xerte-installatie van de UU.

Nieuwsgierig naar dit template?

Lees meer     »
 

Feedback Fruits 2.0

Sinds kort is het mogelijk om studenten anoniem feedback te laten geven in FeedbackFruits Peer Review en FeedbackFruits Group Member Evaluation. De naam van de student die feedback geeft wordt vervangen door een kleur en een fruitsoort. De ontvangende partij ziet daardoor niet wie de feedback heeft geschreven. De student als reviewer kan wel de naam zien van degene die ze feedback geeft. Ook docenten kunnen de namen van alle studenten zien, zowel van de reviewers als ontvangers.

Lees meer     »
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • De UU drie OCW-subsidievragen voor Open en Online onderwijs heeft gedaan en dat ze alle drie gehonoreerd zijn! Dit najaar vindt een nieuwe aanvraagronde plaats. Docenten van de faculteit REBO zijn van harte welkom om mee te doen!
 • De Universiteit Utrecht verschillende tools aanbiedt die videocommunicatie mogelijk maken, er is een apart mailadres om hierover contact op te nemen: webinarsupport@uu.nl
 • Konjoin een platform is waarop docenten, onderzoekers en studenten makkelijk projecten kunnen delen. Met een SolisID kan je alle gedeelde projecten bekijken, volgen of deelnemen.
 • Je nu mee kan doen aan het jaarlijkse universiteitsbrede onderzoek naar (IT gerelateerde) onderwijsinnovatie én het versterken van onderwijs. Vul de vragenlijst in (~10 minuten). Met de resultaten van dit onderzoek wil de Universiteit Utrecht zicht krijgen op de ervaringen en wensen van docenten ten aanzien van de versterking en innovatie van het onderwijs.
 • Op 21 november 2019 het Teaching & Learning Lab Herfstfestival is. Save the date!
 • Denktank Digitale Universiteit (opgericht door Annetje Ottow) in september een ronde tafel sessie houdt om te spreken over Digital University en Digital Society.
 • Karin Rebel in samenwerking met Educate-it een game heeft ontwikkeld voor eerstejaars studenten aan de faculteit Geowetenschappen.
 • Inzage in digitale toetsen altijd mogelijk is? Per geplande inzage kunnen studenten in een bepaalde periode 1 keer in de toets kijken. Meer weten? Neem contact op met key-user Roel Werelds.
 
Nieuwe centrale key-user educate-it

Welkom, Davitze Könning: ‘Ik ben begonnen bij Educate-it als Key User Innovatie. Dat houdt in dat ik technische ondersteuning bied voor de Innovatietools en overzicht probeer te houden op de (veranderende) functionaliteit van de Innovatietools voor evaluatie en doorontwikkelmogelijkheden.
Ik ben te bereiken via fbinnovatietools@uu.nl en d.e.m.konning@uu.nl.’
 
De andere verzamel e-mailadressen van REBO educate-it op een rij: 
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Astrid Teunissen (beleidsmedewerker)
 • Leonie Heres (USBO)
 • Cécile de Munnik (RGL/Privaatrecht)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Yolanda Grift (U.S.E.)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Daan van Arcken (communicatie)

Ondersteuning nodig of vragen?

Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Daan van Arcken