Interview met Annelies van Uden over Peergrade en Interactive Document Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
April 2019
 
 
"Eenvoudig en interactief feedback geven" - Annelies van Uden

Ruim anderhalf jaar werkt Annelies van Uden (U.S.E.) nu als universitair docent aan het departement Economie. Voor de bachelorcursus Bedrijfseconomie ging ze op zoek naar een manier om de basiskennis van haar studenten te peilen en hen onderling van elkaar te laten leren. Hoe pakte ze dit aan?
Lees meer     »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s: 
Meer kennisclips                  »
 
Co-creatie: betrek je studenten bij het (her)ontwerp van je onderwijs!
 

Om betrokkenheid en aansluiting bij (het niveau van) studenten te verbeteren, is een actieve rol van studenten van belang. Het betrekken van studenten bij hun onderwijs kan helpen om het onderwijs succesvoller maken. Projectleider Studentbetrokkenheid Suzanne van Hoogstraten van Educate-it onderzocht de voordelen en aandachtspunten van co-creatie, ofwel het betrekken van je studenten bij het (her)ontwerp van je onderwijs.
Lees meer       »
 
Update Remindo

Eind december is de laatste update van Remindo, de software voor digitale toetsen, gelanceerd. Deze update bevat enkele handige, nieuwe features:
 • Het is mogelijk om diverse onderdelen/elementen van vragen direct te dupliceren, bijvoorbeeld tekstblokken of vragen.
 • De start van een toets is zo in te stellen dat wanneer een docent goedkeuring geeft en hiermee de studenten (en de looptijd van de toets) laat starten, ook de klok begint te lopen voor de studenten die nog niet ingelogd zijn of toestemming hebben aangevraagd. Als die laatkomers dat dan alsnog doen, geeft hun klokje dan bv. geen 120 minuten meer aan, maar 120 minuten minus de tijd die de rest al bezig is. Moet een student onverhoopt toch meer tijd krijgen, dan kan de docent dit individueel toekennen tijdens de toets. 
Benieuwd naar alle nieuwe functionaliteiten? 
Ga naar de supportsite     »
 
Versterking support digitaal toetsen

Het aantal digitaal toetsen blijft binnen onze faculteit stijgen. Het aantal uren dat in de ondersteuning zit, stijgt gestaag mee. Binnenkort komt er bij REBO daarom een extra key user bij. Tot die tijd krijgt onze key user Onderwijsapplicaties Roel Werelds er hulp bij van Mirne van der Cammen, Matthias van Veen en Melvin van Puffelen, de centrale key users digitaal toetsen van Educate-it.  

Meer weten over digitaal toetsen? Bekijk de supportsite of volg een workshop: 
 
Maand van de vaardigheden

Wil je je onderwijs innoveren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Educate-it biedt elke maand workshops aan rondom een thema. Deze maand staat het trainen van vaardigheden centraal. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het online trainen van de communicatieve vaardigheden van je studenten? Volg dan op 10 april (15:00 – 17:00 uur) de workshop!    

Ben je juist op zoek naar manieren om je studenten te activeren of wil je je onderwijs verrijken met een kennisclip? Schrijf je dan in voor een van de volgende workshops:
 
Educate-it – nu ook voor studenten!

Naast de uitgebreide site voor jou als docent, heeft Educate-it nu ook een website volledig ingericht voor studenten. Op deze website is aandacht voor de verschillende soorten tools, waarom een tool wordt ingezet en wat dit precies voor studenten betekent. Ook is er een overzicht te vinden van tools die zij op eigen initiatief kunnen gebruiken.

Meer weten? Bekijk de nieuwe website en geef het door aan jouw studenten!
Bekijk de nieuwe website     »
 
Blended learning in het rechtenonderwijs

Bald de Vries (RGL) experimenteert al geruime tijd met digitale middelen in het onderwijs. In juridisch maandblad ArsAequi onderstreept hij de toegevoegde waarde:

“Blended learning, als een structurele toepassing in het juridisch onderwijs, stelt studenten in staat om op een hoger niveau zich het recht eigen te maken. Studenten kunnen zo in een studieritme komen waarmee zij de schaarse contactmomenten met elkaar kunnen verbinden.”
Nieuwsgierig naar zijn bevindingen?
Lees meer      »
 
Oproep: pilot tussentijdse cursusevaluatie

Educate-it is op zoek naar docenten die mee willen doen aan een pilot om cursussen kort iteratief tussentijds te evalueren. Op deze manier kun je als docent nog gedurende de cursus aanpassingen maken aan de hand van de ontvangen feedback. Daarnaast is de verwachting dat dit studenten meer motiveert om de evaluatie in te vullen omdat ze hier zelf gedurende het vervolg van de cursus nog profijt van kunnen hebben. Deze pilot gaan we uitvoeren met behulp van een experimenteerversie van de MyUU-app die is uitgebreid met extra evaluatiemogelijkheden.

Geef jij komend studiejaar onderwijs in periode 1 en heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een mail naar Alex Lodder voor meer informatie! 
 
Terugblik Wintercourse 2019

In de laatste week van januari vond op verschillende locaties op de UU, waaronder op Janskerkhof, de Wintercourse ‘Versterk je onderwijs met IT’ plaats. De zesde editie in een reeks van Summer en Wintercourses vanaf zomer 2016. Tijdens het eerste dagdeel waren er inspirerende pitches van collega-docenten over onder andere de inzet van kennisclips in je onderwijs, digitaal toetsen met Remindo en peer feedback geven met de tools Pitch2Peer en Peergrade. Het tweede dagdeel bestond uit een aantal workshops voor een tool naar keuze, om op die manier in de praktijk kennis te maken met de mogelijkheden die Educate-it aanbiedt. Vanuit alle faculteiten hebben ruim 70 docenten meegedaan aan de Wintercourse.

Begin juli organiseert Educate-it opnieuw een ‘Versterk je onderwijs’-week, met verschillende workshops en trainingen. Op de website van de Educate-it Academy volgt binnenkort informatie.
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • Je samen met collega-docenten en onder begeleiding van docentprofessionalisering Educate-it je onderwijsontwerp onder de loep kunt nemen en zo kunt starten met je eigen (kleine) onderwijsvernieuwing? Meld je aan voor de workshop op 3 juni!
 • Het aantal digitale toetsen dat dit collegejaar werd afgenomen in het Educatorium voor het eerst hoger was dan het aantal schriftelijke toetsen? Alle faculteiten laten een flinke groei zien. Dit is één van de uitkomsten die het universiteitsbrede onderwijsinnovatieprogramma Educate-it laat zien in de nieuwste infographic.
 • Stefan Kulk (RGL) voor het vak ‘Regulating Big Tech’ een online omgeving heeft ontworpen waar studenten meer kunnen leren over blockchain technologie?
 • Je je samen met collega-docenten nog kunt aanmelden voor de escaperoom MasterMind? Houd het hoofd koel, werk samen en voer de missie uit voor de tijd om is!
 • Je tijdens je pauze, achter je eigen bureau, ideeën kunt opdoen om evidence informed je onderwijs te versterken met blended learning? Elke 1e maandag van de maand is er van 12.45 tot 13.15 uur een (gratis) webinar.
 • Educate-it er voor je is om samen met jou een succes te maken van de inzet van een tool binnen je onderwijs? Heb je vragen of een idee? Neem contact met ons op! 
 • Inzage in digitale toetsen altijd mogelijk is? Per geplande inzage kunnen studenten in een bepaalde periode 1 keer in de toets kijken. Meer weten? Neem contact op met key-user Roel Werelds.
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Astrid Teunissen (beleidsmedewerker)
 • Leonie Heres (USBO)
 • Cécile de Munnik (RGL/Privaatrecht)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Yolanda Grift (U.S.E.)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Manon Janssen (studentassessor REBO)
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Fleur Winnen