Interview met Aline Bos over de inzet van TrainTool binnen haar onderwijs Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Januari 2019
 
 
‘Vaardigheden trainen en studenten beter voorbereiden' - Aline Bos

Hoe toets je een vaardigheid? Voor Aline Bos (USBO), coördinator van de mastercursus Advieskunde, bleek het schrijven van reflectieverslagen in zijn vorm te beperkt. Daarom gebruikt ze sinds dit collegejaar TrainTool: een app waarmee studenten online communicatievaardigheden kunnen trainen. Wat zijn haar ervaringen met deze tool?
Lees meer     »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s: 
Volgende maand staat bij Educate-it in het teken van kennisclips. Wil je zelf aan de slag met kennisclips, maar weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor een workshop:
Meer kennisclips                  »
 
Video is the future
 

Bij het blended maken van je onderwijs speelt video (kennisclips, e-lectures, animaties en webinars) een belangrijke rol. Waar je voor kiest hangt onder andere af van wat je met je video wilt bereiken (leerdoelen, doelgroep), hergebruik van de video, tijd en budget. Meer weten? Bekijk de vernieuwde webpagina ‘Video’ op de website van Educate-it:
Aan de slag met video       »
 
Digitale toetsen op scherp

De afgelopen jaren is het aantal digitale toetsen sterk gestegen: van 71 in 2016-2017 naar 157 in 2017-2018. Het overgrote merendeel van deze toetsen verloopt vlekkeloos. Helaas was er eind oktober een storing bij de leverancier Remindo, waardoor een aantal studenten bij het maken van een toets voor het vak Verbintenissenrecht (RGL) problemen ondervond. Alle studenten kregen daarom begin december de kans om een inhaaltoets te maken.

Na directe communicatie met de leverancier zijn maatregelen getroffen en de interne procedures aangescherpt, zodat alle betrokkenen nog beter weten wat te doen en hoe te handelen en af te stemmen bij storingen en problemen.
Meer over digitaal toetsen     »
 
Hoe kunnen we jóu helpen je onderwijs te versterken?

2019 is goed gestart met de lancering van de nieuwe website van REBO Educate-it! Samen met Educate-it kun je je onderwijs versterken en blended vormgeven. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar onderwijsbehoeften en -doelen.

Met behulp van o.a. een nieuwe navigatiestructuur binnen de website en een sterkere focus op de ervaringen van collega’s hopen wij docenten beter te ondersteunen en te inspireren! Benieuwd naar het resultaat?
Bekijk de nieuwe website     »
 
Kent BlackBoard voor jou nog veel geheimen?

Hoe kan ik mijn studenten laten samenwerken via Blackboard? En hoe kan ik een lijst cijfers publiceren van een opdracht die niet via Blackboard is gemaakt? Het antwoord op deze en vele andere vragen over hoe je onderwijs kunt versterken vind je op de supportsite van Blackboard voor docenten. Hier tref je handleidingen en FAQs.        

Nog vragen? Neem contact op met Roel Wereld of Mariëtte Verseveld via elo.rebo@uu.nl

Dit najaar organiseren we weer een ‘Broodje Blackboard’-reeks, ofwel lunchbijeenkomsten waar je onder genot van een broodje al je vragen over Blackboard aan een expert kunt stellen. Heb je nu al behoefte aan zo’n sessie? Laat het ons weten, dan organiseren we deze ook in het voorjaar!
Stel je vraag   »
 
Kwaliteit en Onderzoek

Educate-it evalueert samen met docenten alle onderwijsvernieuwingen op hun meerwaarde voor de kwaliteit van het onderwijs. Dit gebeurt op verschillende manieren: via casestudies, studentervaringen met de onderwijstools en longitudinaal onderzoek naar het programma van Educate-it.

Op de website van Educate-it vind je alle afgeronde onderzoeksrapporten, gebundeld per thema:
 • Activerend onderwijs
 • E-lectures
 • Kennisclips
 • Toetsen
 • Co-creatie
Bekijk de onderzoeksresultaten      »
 
Kraak de code met MasterMind
Zoek sleutels, kraak codes en los puzzels zo snel mogelijk op! In MasterMind, de escaperoom voor UU-docenten, speel je in 60 minuten het spel met je team (4-6 personen) en maak je kennis met diverse nieuwe onderwijstoepassingen. In de laatste 60 minuten bespreek je wat deze toepassingen kunnen betekenen voor jullie onderwijs. Collega’s zijn enthousiast: 
 • “Een ontzettend leuke, (ont)spannende en leerzame ervaring waarin ik veel heb geleerd over de mogelijkheden en technieken om blended learning in te vlechten in mijn onderwijs” - Cécile de Munnik (RGL)
 • “Wat een leuke manier om kennis te maken met de mogelijkheden van blended learning. De escaperoom was spannend en uitdagend en de ‘debriefing’ door de onderwijskundige experts was heel instructief. Een topmiddag!” - Marian Joseph (RGL)
Klaar voor de uitdaging?
Meld je aan    »
 
Educate-it balie in de binnenstad

Op zoek naar ondersteuning op het gebied van onderwijsvernieuwing? Sinds eind november kun je op dinsdagen en donderdagen bij een nieuwe Educate-it balie terecht in de centrale hal van de bibliotheek (Drift 29). Studenten achter de balie kunnen eerste vragen beantwoorden en doorverwijzen naar Educate-it-collega’s voor didactische ondersteuning. In contact komen met Educate-it kan ook per mail, chat of telefoon.
 
LERU blended conference Digital Higher Education Summit

Afgelopen november vond de blended LERU conference ‘Digital Higher Education Summit’ plaats. Centraal stonden de laatste inzichten en praktische oplossingen op het gebied van digitaal onderwijs.

Conferentie gemist? De video’s van het online deel van de conferentie (over o.a. digitaal toetsen en verrijkte kennisclips) vind je hier.
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • Sinds oktober het totale aanbod van Educate-it aan docentprofessionalisering en studentbetrokkenheid te vinden is in de Educate-it Academy? Ontdek per thema het aanbod aan online trainingen, workshops, tools en extra informatie. 
 • Educate-it van 28 januari t/m 1 februari de Versterk-je-onderwijs-week organiseert? Bezoek de toolmarkt, volg een workshop of puzzel in de escaperoom en ontdek elke onderwijstoepassingen geschikt zijn voor jouw onderwijs!
 • Op 11 februari een nieuwe editie van de MOOC Human Rights for Open Societies van start gaat? 
 • Deze maand in het teken staat van activerend onderwijs? Volg een workshop of online training, activeer je studenten!
 • De tweede editie van module Blended Learning in het kader van het BKO-traject op 19 februari 2019 start?
 • Je de resultaten van een digitale toets in Remindo kunt analyseren? Leren hoe dit werkt? Vraag een professioneel consult bij ons aan.
 • UU-docenten digitale toetsen vooral kiezen om het nakijkwerk te vergemakkelijken en de werkdruk te verlagen? Lees hier het evaluatierapport over digitaal toetsen.
 • In blok 1 650 eerstejaars studenten Rechtsgeleerdheid ter voorbereiding op een oefenrechtbank een korte pitch hebben ingeleverd via de tool Pitch2Peer? Daarna hebben ze 3 pitches van medestudenten van feedback voorzien. Door het geven en ontvangen van peerfeedback konden de studenten zich goed voorbereiden op de oefenrechtbank. 
 • De onderwijsrepository figshare nu beschikbaar is voor de hele UU? Op dit platform sla je onderwijsmateriaal digitaal en duurzaam op, waardoor het beter vindbaar wordt. Zo werk je eenvoudig aan onderwijsmateriaal en integreer je het met één klik in je leeromgeving of op social media. Meer leren over figshare? Meld je aan voor de workshop op 30 of 31 januari.
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Leonie Heres (USBO)
 • Cécile de Munnik (RGL/Privaatrecht)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Yolanda Grift (U.S.E.)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Manon Janssen (studentassessor REBO)
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Fleur Winnen