Interview met Thomas Riesthuis over de mix van IT-tools in zijn onderwijs Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
April 2018
 
 
‘Onderwijs geven is keuzes maken’ - Thomas Riesthuis

Digitaal toetsen, kennisclips, een wiki en een eigen digitaal platform. Thomas Riesthuis (RGL) is als docent Rechtstheorie en als lid van het programmateam van REBO Educate-it volop bezig met IT-tools binnen zijn onderwijs.
Wat zijn de ervaringen? En hoe zet hij de stap van het experimenteren naar het integreren van tools?
Lees meer       »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s:

Meer voorbeelden                  »
 
Teaching Tool: Lightboard -nooit meer met je rug naar de groep
 

Hoe kan ik economische begrippen aanbieden zonder mijn studenten met extra leeswerk te belasten? Dirk Gerritsen (U.S.E.) heeft deze leerstof in een aantal kennisclips gegoten, waarbij hij met behulp van een lightboard de stof grafisch kan weergeven.

Dirk: “Een lightboard leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld het opbouwen van diagrammen terwijl ik ondertussen uitleg wat ik aan het doen ben.” Volgend collegejaar wil Dirk de filmpjes op Blackboard aanbieden zodat iedereen met de benodigde basiskennis de cursus kan volgen.
Bekijk de kennisclips        »
 
Executive onderwijs in de digital classroom
  
De specialisatieopleiding 'Aanbestedingsrecht voor de inkooppraktijk' biedt sinds het najaar een deel van haar programma online aan. Willem Janssen en Gerrieke Bouwman (beiden RGL) laten de deelnemers in drie online casustrainingen extra oefenen met de stof. De deelnemers maken voorafgaand aan een webinar een opdracht. In de online sessie worden vervolgens de onderwerpen besproken die als moeilijk werden ervaren.
De eerste ervaringen zijn positief. Deelnemers vinden de casustrainingen van grote toegevoegde waarde voor hun praktijk en waarderen deze extra voorziening zeer.
 
Breng de stof tot leven in een kennisclip
Hoe breng je kennis van studenten samen en laat je hen tegelijkertijd werken aan hun presentatievaardigheden? Maikel Waardenburg (USBO) vond voor studenten van de mastercursus ‘Organisaties en verandering’ het antwoord in kennisclips. Na een individuele literatuurreview, clusterden studenten in subgroepen hun kennis op een overkoepelend thema in een kennisclip. De opnames vonden plaats in een DIY-studio en werden vervolgens via Blackboard met de groep gedeeld. De reacties waren positief: de materie werd zeer creatief vertaald en kwam meer tot leven. “Het leidde tot waardevolle ervaringen in groepsprocessen”, aldus Maikel.
Bekijk een kennisclip      »
  Deze update bevat enkele verbeteringen waaronder:
Groeiende Blackboard-community RGL

Voor veel cursussen van Rechtsgeleerdheid zijn instructies, materialen en kennisclips ontwikkeld die de studenten mogelijk later nog van pas komen. Daarom is er voor alle studenten en docenten een Blackboard-community (‘Naslag bachelor Rechtsgeleerdheid’) ontwikkeld waar deze materialen zijn verzameld. Je vindt hier informatie over bijvoorbeeld het formuleren van goede onderzoeksvragen of arbeidsmarktoriëntatie. Daarnaast is er voor docenten een aparte community (‘docenten Rechtsgeleerdheid) met o.a. informatie over scriptiebegeleiding of het maken van een kennisclip. Deze ontwikkeling staat niet stil: beide platforms worden doorlopend aangevuld.
 
Nieuwe fase Educate-it 

Begin februari is de tweede fase van het Educate-it-programma gestart met de lancering van de nieuwe Educate-it website. Deze fase loopt tot en met 2020 en richt zich op meer aandacht voor alle docenten en actieve betrokkenheid van studenten. Nieuw op de website is de mogelijkheid om reviews over IT tools in te vullen en reviews van collega’s te bekijken: heeft de inzet van IT hen en de studenten geholpen?

Meer weten over de behaalde resultaten van Educate-it en de plannen voor de toekomst?
Bekijk het filmpje       »
 
Een druk op de knop 

Op zoek naar meer interactie met je studenten tijdens een college? Laat studenten met behulp van een votingtool vragen beantwoorden op hun laptop of smartphone. Naast de votingtool Shakespeak biedt Presenterswall een interactieve manier om kennis te testen of meningen te peilen van een (grote) groep studenten. Dit najaar biedt Presenterswall enkele nieuwe mogelijkheden. Zo wordt het kopiëren van vragen mogelijk en kan je instellen hoeveel antwoorden studenten mogen geven op open vragen. Heb je een (didactische) wens die niet realiseerbaar is in deze tools dan biedt Mentimeter mogelijk een oplossing.
Lees meer over votingtools in de toolwijzer       »
 
Aan de slag met je onderwijs?
 

Wil je vrijblijvend van gedachten wisselen hoe jouw onderwijs versterkt kan worden met bijvoorbeeld digitaal toetsen, kennisclips of de tools uit de toolkit van Educate-it? Neem gerust contact met ons op, we plannen graag een afspraak met je in.
Neem contact met ons op        »
 
Wintercourse: ‘Hands on, aan de slag met tools waar je zelf behoefte aan hebt’
  
Op 30 januari en 1 februari vond de wintercourse ‘Versterk je onderwijs met IT’ plaats voor docenten van GW, UCU en REBO. Centraal tijdens het eerste dagdeel stonden voorbeelden van collega-docenten, in het tweede dagdeel zijn de deelnemers in twee keuzeworkshops aan de slag gegaan met tools om hun onderwijs te versterken.

De wintercourse kreeg van de deelnemers gemiddeld een 4,6 op een schaal van 5. De docenten waarderen vooral de praktische opzet van de wintercourse: ‘Hands on, aan de slag met tools waar je zelf behoefte aan hebt’ en de link met het eigen onderwijs.

Deze wintercourse gemist? Op 3 en 5 juli vindt de zomerse variant plaats, hou de website in de gaten.
 
Juncto komt digitaal tot zijn recht
 

Juncto, het onafhankelijke departementsblad van Rechtsgeleerdheid, verschijnt sinds dit collegejaar digitaal. De overstap van papier naar digitaal biedt Juncto volop nieuwe mogelijkheden, waaronder de inzet van kennisclips. De eerste reeks kennisclips o.l.v. Michael Milo (RGL) gaan over juridische werken van de Bijzondere Collecties van de UB. Gebruik deze kennisclips gerust in je onderwijs! 
Bekijk de kennisclips     »
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • Sinds de start van Educate-it meer dan 1.000 docenten digitale toetsen en meer dan 500 docenten kennisclips hebben ingezet? Daarnaast hebben meer dan 300 docenten hun onderwijs verrijkt met IT tools. Bekijk de resultaten in de laatste infographic. 
 • Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid audiovisueel materiaal gratis beschikbaar voor educatief gebruik? Via de online portal Academia heb je tot en met 2020 toegang tot zo’n 90.000 audiovisuele bronnen.
 • De afgelopen editie van de MOOC Human Rights for Open Societies een succes was? De MOOC werd maar liefst met een 4.7 (op een schaal van 5) beoordeeld. Zelf meedoen? De volgende editie start op 7 mei 2018. 
 • De mogelijkheid wordt onderzocht om in grote hoorcollegezalen de hoorcolleges geautomatiseerd te laten opnemen, zodat je niet afhankelijk bent van de capaciteit van Lecturenet? Een overzicht van de zalen waar je al zelf je hoorcollege kan opnemen vind je hier
 • Uit onderzoek binnen de UU blijkt dat studenten beter voorbereid naar college komen wanneer zij vooraf een verrijkte kennisclip hebben bekeken? Lees meer over de resultaten.
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Monique Veld (USBO)
 • Cecile Smid (RGL/Privaatrecht)
 • Lucky Belder (RGL/IER)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Yolanda Grift (U.S.E.)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Yousef Assad (studentassessor REBO)
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Fleur Winnen