Interview met Dirk Gerritsen over programmeren binnen zijn onderwijs Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Oktober 2019
 
 
"De ‘Methode-Gerritsen’ begint met een schaakles" - Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is universitair docent en onderzoeker bij het departement Economie. In 2014 rondde hij zijn proefschrift af. Op 17 september werd bekend dat hij op de shortlist staat voor de Surf Onderwijsawards 2019. Genoeg stof voor een gesprek over onderwijs, IT en economie.
Lees meer     »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s: 
Meer kennisclips                 »
 

BlackBoard – What’s New?
 

Na de update van Blackboard in de zomer zijn dit de grootste wijzigingen:

• Instructors kunnen een 'additional attempt' toewijzen aan een student, die zo een extra mogelijkheid krijgt om zijn werk in te leveren;
• Via 'Delegated grading' kan je Blackboard de indeling laten maken over het na te kijken werk per persoon. Daarbij kan elke toegewezen gebruiker de cijfers definitief maken.
• Een docent kan audio-/video-opnamen insluiten met feedback bij de beoordeling van assessments/assignments;

Meer informatie over deze wijzigingen vind je op de supportpagina. Heb je een vraag, probleem of opmerking? Mail het Roel Werelds en Margreet van Soest via ELO.REBO@uu.nl.

 
Als je flipt, flip dan goed

Flipping the classroom (ftc) wordt steeds meer gebruikt, zeker in het hoger onderwijs. Maar of deze onderwijsvorm tot betere leerresultaten en meer tevredenheid onder studenten leidt, is onduidelijk.

David van Alten, onderwijskundige aan de Universiteit Utrecht, deed een metastudie naar ftc en concludeert: als je goed flipt, kan dit de leerprestaties van studenten verbeteren.
Lees meer     »
 
Facts & figures 2018-2019

Het gebruik van onderwijstools en digitale toetsen is afgelopen collegejaar flink gestegen binnen onze faculteit. Zo steeg het aantal digitale toetsen van 157 in collegejaar 2017-2018 naar 221 in collegejaar 2018-2019. Het (geregistreerd) toolgebruik binnen REBO-cursussen steeg van 34 (2017-2018) naar 54 (2018-2019). In de nieuwe escaperoom MasterMind, maakten 34 REBO-docenten in teams spelenderwijs kennis met de mogelijkheden van blended learning. 

Benieuwd naar de andere resultaten van REBO Educate-it?
Bekijk de infographic     »
 

Call for proposals stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2020 geopend

Open en online onderwijs biedt kansen voor innovatie en kwaliteitsverbetering van het onderwijs en voor verhoging van studiesucces. Daarom stelt OCW financiering beschikbaar voor zowel experimenten met online onderwijs als voor initiatieven om open leermateriaal in te zetten. Je kunt tot 14 november je conceptvoorstel indienen bij Educate-it, het CvB bepaalt welke voorstellen door de UU worden ingediend.

Lees meer     »
 

Stemmende studenten 

Sinds periode 4 van vorig collegejaar beschikt de UU over een campusbrede licentie van Mentimeter, een zogenaamde votingtool. Op 1 september 2019 zijn er 381 UU-gebruikers geregistreerd. Er zijn 386 presentaties gegeven met Mentimeter, waarin 1264 vragen zijn gesteld en 4340 keer gestemd is door studenten.

Vanaf 12 november stopt de licentie van PresentersWall en Shakespeak. Mentimeter is dan de enige votingtool. Educate-it kan helpen met het overzetten van gegevens naar Mentimeter. Er kan een afspraak gemaakt worden door de volgende formulieren in te vullen: 

Overzet van PresentersWall naar Mentimeter / Overzet van Shakespeak naar Mentimeter.

 

Wijzer met de toolwijzer 

Educate-it biedt docenten voor verschillende onderwijsdoelen een breed scala aan onderwijstools aan. Welke onderwijstool geschikt is voor jouw onderwijsdoelstelling zie je in de toolwijzer. Hier vind je informatie over de tool, hoe je deze kan inzetten in je onderwijs en beoordelingen van docenten.

Wil je meer informatie over het toolaanbod of in gesprek met een onderwijskundig adviseur van Educate-it bepalen of een tool geschikt is voor jouw onderwijs, neem dan contact op via de gegevens in de toolwijzer.

Bekijk de toolwijzer     »
 

Educate-it voor studenten!

Vanuit Educate-it is een studentenwebsite opgezet met uitleg over alle tools die studenten tijdens het volgen van onderwijs kunnen tegenkomen. Ze kunnen informatie vinden over waarom een tool wordt ingezet en wat dit precies betekent voor hen. Ook is er op deze site een overzicht te vinden van tools die zij op eigen initiatief kunnen gebruiken.

Bekijk zelf deze website en geef het door aan jouw studenten!

Bekijk de website     »
 

Teaching and Learning lab Herfstfestival

Op vrijdag 22 november 2019 vindt een nieuwe editie van Herfstfestival van het Teaching & Learning lab plaats. Je kunt meedoen aan workshops, maak- en luistersessies over onder andere activerende werkvormen, blended learning en active learning spaces. Los een educatieve puzzlebox op en ervaar hoe je deze in je onderwijs kunt inzetten of zelf kunt maken. Er zijn twee workshoprondes: aan het begin en einde van de middag.

Meld je aan     »
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • Op 4 november de MOOC (Massive Open Online Course) ‘Human Right for Open Societies’ weer van start gaat? 
 • De Versterk-je-onderwijsweek van deze zomer een succes was en dit academisch jaar weer wordt georganiseerd? Om alvast in de agenda te zetten: de laatste week van januari 2020.
 • Mentimeter ook een Q&A functie heeft? Studenten kunnen met deze functie anoniem vragen stellen in het college aan de docent. De docent kan deze vragen tijdens het college gelijk behandelen. Ook kunnen studenten elkaars vragen ‘liken’ waardoor de docent een inzicht krijgt van vragen die erg leven bij studenten. 
 • Er hard wordt gewerkt om Numworx beschikbaar te stellen op de Chromebooks? Numworx is een digitale toetsapplicatie en ondersteunt o.a. formulegebruik door studenten en het kunnen nakijken van formules en van getekende grafieken.
 • November bij Educate-it de maand van de vaardigheden is? Leer hoe je studenten hun communicatieve of academische vaardigheden met online tools kunnen oefenen bij een van onze workshops.  
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Leonie Heres (USBO)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Emanuel van Dongen (RGL/Privaatrecht)
 • Otto Spijkers (RGL/IER)
 • Friedemann Polzin (U.S.E.)
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Astrid Teunissen (beleidsmedewerker)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Daan van Arcken (communicatie)
 • Frederieke Schutgens (studentassessor) 

Ondersteuning nodig of vragen?

Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Daan van Arcken
Fleur Winnen