Interview met Emanuel van Dongen over o.a. de inzet van Peergrade in zijn onderwijs Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Oktober 2018
 
 
‘Betere voorbereiding en snellere, diepere verwerking van de stof' - Emanuel van Dongen

Hoe til je het onderwijs naar een hoger niveau en betrek je daarbij actief je studenten en collega’s? Deze vraag vormt de rode draad door het onderwijs van Emanuel van Dongen (RGL), universitair docent en coördinator van diverse vakken. Met welke tools weet hij zijn studenten te activeren en uit te dagen? En op welke wijze weet hij verbindingen te leggen en kennis te delen?
Lees meer      »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s: 
Meer weten over kennisclips? Bekijk de animatie. Zelf aan de slag? Volg de online training.    

Ben of ken je iemand die een aansprekende kennisclip heeft gemaakt? Graag delen wij het via onze nieuwsbrief en website. Mail ons!
Meer kennisclips                  »
 
2017-2018: Facts & Figures
 

Het jaarverslag van REBO Educate-it over het collegejaar 2017-2018 staat online. Een greep uit de resultaten:
 • Het aantal digitale toetsen is afgelopen collegejaar meer dan verdubbeld: van 71 in 2016-2017 naar 157 in 2017-2018.
 • De cursus ‘Grondslagen van recht’ had een primeur: voor een toets maakten zo’n 700 studenten tegelijkertijd op Chromebooks van de universiteit een tentamen.
 • De MOOC Human Rights for Open Societies telde ruim 4000 deelnemers.
Bekijk de infographic       »
 
MasterMind: hoe presteer jij onder druk?
Wist je dat er een escaperoom speciaal voor UU-docenten is? Ga met een team (4-6 personen) op zoek naar sleutels, kraak codes en los de puzzels zo snel mogelijk op!

De escaperoom MasterMind bestaat uit twee hoofddelen van een uur. In de eerste 60 minuten speel je de escaperoom met je team. Hierbij maak je kennis met diverse nieuwe onderwijstoepassingen. In de laatste 60 minuten bespreek je met je team wat deze toepassingen kunnen betekenen voor jullie onderwijs.
Meer informatie    »
 
Groei en bloei digitale toetsen

Het aantal digitale toetsen binnen onze faculteit blijft stijgen. Het aantal chromebooks waarop deze toetsen kunnen worden afgenomen is eveneens gestegen. Binnen onze faculteit staan 120 chromebooks: 40 per chromebookkar per departement.      

Soms worden digitale toetsen (te) laat geannuleerd of gewijzigd. Dit gaat helaas ten koste van de capaciteit van de zalen, chromebooks en e-surveillanten. Meld wijzigingen daarom tijdig, dan kunnen we ook dit collegejaar alle toetsen optimaal ondersteunen.
Meer informatie     »
 
Edublog: bloggen als toetsvorm

Op zoek naar een nieuwe (extra) assessment tool binnen je onderwijs? Mira Scholten (RGL) onderzocht samen met Hanne ten Berge, Machiko Kanetake, Stefan Kulk, Otto Spijkers en Nanette Verhulst binnen het USO-project ‘Edublog’ het gebruik van blogs voor educatieve doeleinden. Het schrijven van blogs kan het leerproces van studenten ondersteunen en hun onderzoeksresultaten beter toegankelijk maken voor de samenleving.        

Zelf aan de slag met blogs binnen je onderwijs?
Bekijk de handleiding en voorbeelden      »
 
FeedbackFruits 2.0

De online leeromgeving FeedbackFruits kent een aantal nieuwe mogelijkheden. Binnen de leeromgeving van FeedbackFruits 1.0 wordt interactie gestimuleerd door discussie, (peer)feedback en kennisuitwisseling. In Feedbackfruits 2.0 zijn de functionaliteiten uit de leeromgeving doorontwikkeld en los beschikbaar als op zichzelf staande Blackboard-plugins. Op deze manier kies je zelf een specifieke werkvorm die je wil toepassen in jouw onderwijs. Er zijn losse plugins voor peer review, interactive document, interactive video, group member evaluation en assignment review.
Meer informatie     »
 
Figshare: deel, inspireer en vind

Figshare is een platform om digitaal onderwijsmateriaal duurzaam op te slaan en beter vindbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van presentaties of kennisclips met collega’s. Momenteel is het binnen figshare mogelijk om op twee manieren te delen:
 • open voor de hele wereld óf
 • je houdt het voor jezelf en deelt gericht de link
Er wordt gewerkt aan een derde mogelijkheid: delen binnen de Universiteit Utrecht met alle ingelogde gebruikers. Deze optie komt op termijn beschikbaar.
Meer informatie       »
 
Call for proposals - stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2019 geopend
 

Open en online onderwijs biedt kansen voor innovatie en kwaliteitsverbetering van het onderwijs en voor verhoging van studiesucces. Daarom stelt het ministerie van OCW financiering beschikbaar voor zowel experimenten met online onderwijs als voor initiatieven om open leermateriaal in te zetten. Tot 17 december 2018 kan je je projectvoorstel indienen.
Meer informatie     »
 
Professionaliseren via Educate-it Academy

Sinds 1 oktober vind je het totale aanbod van Educate-it aan docentprofessionalisering en studentbetrokkenheid in de Educate-it Academy. Ontdek per thema het aanbod aan online trainingen, workshops, tools en extra informatie.

Elke maand staat er een thema centraal. Oktober staat in het teken van kennisclips, in november staat feedback in de spotlight. Zo kan je op 15 november kennismaken met peer feedbacktools. Benieuwd naar alle workshops?  
Bekijk de agenda     »
 
MOOC Human Rights for Open Societies

Voor de 8e keer biedt de UU de succesvolle MOOC Human Rights for Open Societies aan. De nieuwe editie van de MOOC start op 5 november 2018.

Deze MOOC (Massive Open Online Course) is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de bescherming van mensenrechten. De vorige edities hadden samen al ruim 10.000 enthousiaste deelnemers. Bekijk hier een van de video’s uit de Course. Het gebruik van deze video’s binnen je eigen cursus is toegestaan. Meedoen?
Schrijf je in    »
 
Blackboard: tips & tricks

Hoe kan ik mijn studenten laten samenwerken via Blackboard? Wat is het verschil tussen Mail en Messages? Het antwoord op deze en vele andere vragen over hoe je onderwijs kunt versterken vind je op de supportsite van Blackboard voor docenten. Hier tref je handleidingen en FAQs.        

Heb je toch nog vragen over Blackboard? Neem contact op met Roel Wereld of Mariëtte Verseveld via onderstaande knop.
Stel je vraag   »
 
TLL Herfstfestival: experimenteer en leer!

Leer hoe je kennisclips effectief inzet in je onderwijs. Neem deel aan een lesson study of creëer een nieuwe leeromgeving door het meubilair te verrijden. Leer van ervaringsdeskundigen hoe zij digitale tools als Scalable Learning en peer feedback inzetten in het onderwijs. Dit is een greep uit de workshops die het Teaching & Learning Lab samen met andere partners van het CAT netwerk biedt op vrijdagmiddag 30 november vanaf 13.00 uur. Ervaar wat er allemaal al mogelijk is en hoe leuk het is om iets nieuws uit te proberen!
Meld je aan »
  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • De Winter Course op dinsdag 29 januari  en donderdag 31 januari 2019 zal plaatsvinden? De afgelopen editie van de Summer Course werd goed ontvangen: “Het heeft geholpen om na te denken om mijn onderwijs anders vorm te geven en tools te gaan gebruiken”, aldus een deelnemer. Meld je aan!
 • Leonie Heres in haar laatste vlog haar ervaringen met de verrijkte kennisclips in Scalable Learning voor het vak 'Organisaties en organiseren' bespreekt?
 • Je van 1 tot 29 november gratis kunt deelnemen aan het online deel van de blended LERU conference ‘Digital Higher Education Summit’. Schrijf je in!
 • Er nieuwe PowerPointsjablonen in UU huisstijl beschikbaar zijn? Maak hiervan gebruik als je in een kennisclip gebruik maakt van een presentatie, op die manier zorg je ervoor dat je kennisclip nog beter overkomt!
 • Lecturenet, de dienst voor het opnemen van hoorcolleges binnen het reguliere onderwijs, een beperkte capaciteit heeft? Docenten ook zelf hun hoor/werkcollege kunnen registreren via MyMediasite
 • Daphina Misiedjan (RGL) de feedbacktool Pitch2Peer gebruikte in haar vak Human Rights and the Environment?
 • Je eenvoudig zelf video’s kunt opnemen in een Do-It-Yourself-studio? Hoe? Bekijk het hier.
 • 650 eerstejaarsstudenten ter voorbereiding op een oefenrechtbank voor het vak Grondslagen van Recht een elevatorpitch hebben ingeleverd via Pitch2Peer? Vervolgens gaven zij elkaar feedback.
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Leonie Heres (USBO)
 • Cécile Smid (RGL/Privaatrecht)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Yolanda Grift (U.S.E.)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Liesbeth Potters (informatiemanager)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Manon Janssen (studentassessor REBO)
Ondersteuning nodig of vragen?
Neem contact op met Caro Bliekendaal

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Fleur Winnen