Nieuws over de UU en het studentenleven Lees online
bestuursbeurzen
 

Hallo !

This newsletter also contains articles in English

In deze DUB-nieuwsbrief: Triton weer tweede op de Varsity, van honderden medewerkers en studenten ligt het wachtwoord op straat en UU-onderzoekers doorbreken ‘hokjesdenken’ in Utrecht.Allereerst
        

DUB-panel: studenten en docenten denken nét even anders over het strenge herkansingsbeleid.

Doe mee aan het Utrechts Studentendictee en win 500 euro

Studenten willen ongewenst gedrag op UCU-campus bespreekbaar maken.

De UU krijgt een Taskforce Studentenwelzijn onder meer om stress onder studenten tegen te gaan.

Na een positieve beoordeling van de kwaliteitszorg onderwijs voor de hele instelling, mag de UU meedenken over de nieuwe, landelijke opzet van opleidingsvisitaties.

De landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb hebben een nieuw bestuur gekozen. UU'er Tom van den Brink is de nieuwe voorzitter van het ISO.


Bij de aangekondigde reorganisatie bij de directie Vastgoed & Campus wordt een aantal functies opgeheven.

Van honderden medewerkers en studenten van de UU ligt het wachtwoord op straat. Check hier of ook jouw e-mailadres is buitgemaakt.

De cartoon van Niels Bongers: Halvering collegegeld eerstejaars.
 

In de DUBstagram: De hele stad gekleurd


 
Utrecht Science Park  

Proef met deelfietsen in De Uithof na de zomer van startDe gemeente Utrecht en de UU lanceren een deelfietsenproject in De Uithof. Dit maakt deel uit van een living labonderzoek waarbij gekeken wordt hoe je mensen op de fiets en uit de auto of het openbaar vervoer krijgt.

Bètamedewerkers zijn kwaad om afbraak fietsenstalling bij het Buys Ballotgebouw.


Exit De Uithof, welkom Utrecht Science Park: er moet een einde komen aan ‘de halfslachtige situatie’ met twee verschillende namen.

De verkeerslichten langs de busbaan in De Uithof werken nog niet zoals het zou moeten.


 
Studenten 

Een kijkje achter de schermen bij de fotostrip 3HoogWekelijks publiceert DUB de fotostrip 3Hoog met de belevenissen van het meest eigenzinnige studentenhuis op de IBB. Onze videoploeg nam een kijkje achter de schermen.

De Oude Vier van Triton werd weer tweede op de Varsity en lees hier waarom redacteur Annelies met samengeknepen billen naar de roeiwedstrijd keek.  

Studenten zijn meer dan lawaaierige feestvierders, zo blijkt uit een nieuw boek over de Utrechtse student na 1945.


 
Stress  

Groot UU-onderzoek naar de balans tussen werk en privélevenHoe zorg je als overheid of werkgever dat iemand zijn werk- en privéleven in de juiste balans kan krijgen? Sociale wetenschapper Mara Yerkes kreeg 2 miljoen euro om naar antwoorden te zoeken.

Minister Ingrid van Engelshoven kreeg de wind van voren tijdens debatavond over de ‘overspannen universiteit’.

Bijna 15 procent van de studenten lijdt aan zeer serieuze angst- en depressieklachten. Een actieplan moet daar verandering in brengen.


 
Diversiteit 

UU-onderzoekers doorbreken ‘hokjesdenken’ in Utrecht
 Met het bekende tv-concept uit ‘Over de Streep’ met Arie Boomsma als inspiratie, willen de gemeente Utrecht en UU-onderzoekers Utrechters dichter bij elkaar brengen. DUB nam een kijkje en ging over de streep.

De UU en UCU varen voor het eerst mee tijdens Utrecht Canal Pride.


Sombere conclusie van de Inspectie van het Onderwijs over kansenongelijkheid in het onderwijs.


Er zijn grote verschillen tussen gemeenten in de steun voor gehandicapte studenten. Utrechtse studenten krijgen 100 euro, maar er is uitzicht op meer.


 
Onderzoek 

'Vreemde eenden' delen dezelfde wetenschappelijke nieuwsgierigheidHandelsbelangen lijken in de Geschiedenis van de Diergeneeskunde soms belangrijker dan de volksgezondheid. Daar kun je pragmatisch mee omgaan zoals oude rot Peter Koolmees doet, of je zet wat meer activisme in zoals jonge hond Floor Haalboom.

De UU is goed bedeeld in de verdeling van 138 miljoen euro voor grote onderzoeksfaciliteiten.  

De Universiteit Utrecht heeft de meeste ‘advanced grants’ van The European Research Council (ERC) toegekend gekregen van Nederland.

Onderzoeksorganisatie NWO wordt de gids in het oerwoud van het onderzoek, zegt NWO-voorzitter Stan Gielen.


 
English

Students want to discuss unwanted behavior at UCU campusOver fifty University College Utrecht students experienced unwanted behavior from, for instance, fellow students. The students want to discuss the unwanted behavior at the UCU campus.

Foreign students often have to deal with Dutch people’s stupid jokes and racist remarks, says University of Groningen magazine UK. Other universities are no different, according to three experts.

More attention to cooperating in teams, better dialogues with managers, and more expertise in HR departments. Those are some of the measures the UU is taking to reduce the workload pressure within the university, according to an action plan.

No less than 98 percent of the Dutch PhDs has a job – although usually not at a university, the Rathenau Institute says.

The traffic lights at De Uithof don’t quite do what they’re supposed to.

Mallory Bellairs is the first international council member within the REBO faculty. She calls on university governance to adapt to the growing number of internationals, while internationals should adapt to university culture as well.


 
Wat je verder nog moet lezen  

Studentenorganisatie ISO is fel tegenstander van een maatschappelijke diensttijd voor jongeren.

Verkiezingen opleidingscommissies komen er voorlopig nog niet.

Nederlandse gepromoveerden zijn gewild op de arbeidsmarkt.


Op een Turkse universiteit zijn vorige week vier medewerkers doodgeschoten.

Halvering collegegeld: niet zeuren, maar opschieten.

Er is een akkoord over de besteding van de basisbeursmiljoenen. Onderwijskeurmeester NVAO gaat de kwaliteitsafspraken controleren.

Alles loopt op rolletjes bij DUO, hoewel de site offline is.


 


3Hoog: Evaluatie
 

Werkplek: De kniedistractor van Thijmen Struik en Roel Custers.


Blogs en opinies
 

Hoogleraar Denise de Ridder is te gast in een progressieve academische enclave midden in Trump country. Ze ziet een verdeeld land met weinig oog voor verzoening.

Universitair hoofddocent Jeroen Vermeulen over de zitcultuur binnen het onderwijs: 'Laten we uitwisselingen van gedachten eens gaan zien als een dans'.

Baaierd is nog in Frankrijk. Zijn nieuwe buurvrouw daar lijkt wel een universitaire programmamanager.

"Iedereen manipuleert op Facebook", zegt campuscolumnist Michiel Hekkens. En ook hij doet daar aan mee.

Soms wordt een wetenschappelijke carrière in de kiem gesmoord. PhD-student Peter Stoeckart overleed, de groep van psycholoog Madelijn Strick publiceert nu zijn artikelen.
Gratiesj!

Win vrijkaarten voor de eerste Dag van de Filosofie in Utrecht én win kaarten voor de openingsvoorstelling To come (extended) tijdens festival Spring.
Enfin

Biologisch afbreekbaar servies blijkt toch niet duurzamer dan porseleinen servies. 

Over deze nieuwsbrief
DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken en bevat een selectie van de artikelen die gepubliceerd worden op dub.uu.nl.
Afmelden
 
DUB op social media