Interview met Marij Swinkels over de inzet van tools binnen haar onderwijs. Lees online
Universiteit Utrecht
 
Nieuwsbrief REBO Educate-it 
Januari 2020
 
 
"Tools hebben niet alleen een positief effect op de studenten, maar ook op de kwaliteit van de docenten" – Marij Swinkels

Feedback geven via FeedbackFruits, digitaal toetsen met Remindo of kennis opfrissen met behulp van kennisclips. Marij Swinkels (USBO) weet waar nodig tools in te zetten en krachten te bundelen. Wat zijn haar ervaringen met IT-tools?
Lees meer    »
 
Kennisclips van collega's
Bekijk ter inspiratie kennisclips gemaakt door collega’s: 
Meer kennisclips                 »
 

Massaal digitaal
 

Meer dan de helft van alle toetsen aan onze universiteit wordt momenteel digitaal afgenomen. Waar in het collegejaar 2015/2016 het percentage digitale toetsen nog 18% was, was dat in 2018/2019 al ruim 53%. Om aan de vraag te kunnen voldoen is in sportcentrum Olympos een nieuwe digitale toetsvoorziening opgezet. Met deze uitbreiding is de universiteit op weg om voor het eind van 2020 75% van alle toetsen digitaal af te nemen.

Zelf aan de slag met digitaal toetsen? Schrijf je in voor een workshop:
Doeltreffend Digitaal toetsen – 13 februari 2020 – 11:00 – 12:45 uur
Toetsanalyse - 27 februari 2020 - 11:00 - 12:45 uur
Haal meer uit digitaal toetsen: multimedia en andere vraagtypes - 12 maart 2020 - 11:00 - 12:45 uur

Of neem contact op met onze key-users Roel Werelds of Margreet van Soest via digitaaltoetsen.rebo@uu.nl.

 
Versterk-je-onderwijs-week: 27 t/m 30 januari

Op 27 januari start de versterk-je-onderwijs-week met een divers en breed aanbod gericht op het innoveren en versterken van je onderwijs. Het programma biedt tal van workshops, lunchmeetings en adviezen op maat. Volg bijvoorbeeld de lunchlezing ‘Tools voor schrijfvaardigheid’ of de Wintercourse Blended Learning.
Bekijk het programma   »
 

Experimenteren in het lab

Sinds eind november kunnen docenten bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap volop experimenteren met innovatieve werkvormen in twee nieuwe labs. Het Governance Lab (zaal 202) nodigt uit tot samenwerken met o.a. verrijdbaar meubilair, een whiteboard met projectie en een multifunctionele wand om werk tentoon te stellen. Het hightech Teaching Learning Lab (zaal 220) is een active learning classroom en maakt door de vele schermen en camera’s onderwijs op afstand mogelijk. Meer over de eerste ervaringen van USBO-docenten lees je in onze volgende nieuwsbrief!   

 

Van podcast tot kennisclip

Zou je je onderwijs willen innoveren met behulp van IT, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben je benieuwd naar de ervaringen van collega’s? Het programmateam van REBO Educate-it staat voor je klaar!  

Belangrijke leden van het programmateam zijn de docenten die de rol van ambassadeur hebben (vlnr op de foto): Thomas Riesthuis (RGL/SBR), Willem Janssen (RGL/IER), Leonie Heres (USBO), Leonie van Lent (RGL/Strafrecht), Emanuel van Dongen (RGL/Privaatrecht) en Friedemann Polzin (U.S.E.)

Stel je vraag     »
 

Op afstand leren en samenwerken

Eind november is in het Teaching & Learning Lab in het Buys Ballotgebouw de virtual classroom geopend. Deze classroom is de eerste in zijn soort aan een Nederlandse universiteit en wordt gebruikt voor synchroon online onderwijs en samenwerking op afstand. In de virtual classroom opereert de docent vanuit een studio en heeft via video contact met alle studenten. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer     »
 

Meten is weten

Educate-it onderzoekt doorlopend het effect van onderwijsverandering (met gebruik van technologie) om docenten evidence informed te kunnen stimuleren tot duurzame innovatie van hun onderwijs. Zo geeft een recent programmabreed onderzoek onder studenten inzicht in welke tool het beste aansluit op je (onderwijs)doel.

Heb je de keuze voor een tool gemaakt? Leg dan je studenten bij de start van de cursus uit waarom een bepaalde tool in het onderwijs zit. Betrek hen bij je onderwijs en geef aan wat het doel van de tool. Verwijs je studenten voor meer informatie door naar de studentenwebsite van Educate-it.

  Illustratie van vraagteken
Wist je dat: 
 • Afgelopen november de nieuwe MOOC Inequality and Democracy is gelanceerd? De volgende editie van deze gratis Massive Open Online Course start 10 februari 2020.    
 • Op 10 februari ook de MOOC Human Rights for Open Societies weer start?
 • 62% van onze studenten een voorkeur heeft voor digitaal toetsen? Studenten geven aan dat ze digitaal hun antwoorden beter kunnen structureren en sneller kunnen typen dan schrijven.
 • Het departement Rechtsgeleerdheid vanaf semester 2 een tweede chromebookkar heeft? Hierdoor wordt het mogelijk om ook toetsen voor 38-74 personen op locatie af te nemen.
 • Jij op 4 februari de CAT lunchbijeenkomst ‘AVR in jouw onderwijs’ kunt bijwonen? Meld je aan en leer wat Augmented en Virtual Reality (AVR) voor jouw onderwijs kan betekenen!
 • De eerste digitale (edu)badges zijn uitgegeven binnen de UU?
 • Jouw studenten hun informatievaardigheden kunnen bijspijkeren in een online training?
 • Meer dan 30 collegezalen worden uitgerust met apparatuur waarmee je met één druk op een knop jouw hoorcollege kan opnemen?
 • Met het open leermateriaal van vakcollega’s je jouw onderwijs kunt verrijken?
 • Edu.nl een privacy-vriendelijke tool is om een lange URL te verkorten?
 • Het mogelijk is om podcasts op te nemen in de studio van ICT & Media (GW). Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Hans Schuurman!
Logo REBO Educate-it
 
Programmateam REBO Educate-it
 • Leonie Heres (USBO)
 • Thomas Riesthuis (RGL/SBR)
 • Leonie van Lent (RGL/Strafrecht)
 • Emanuel van Dongen (RGL/Privaatrecht)
 • Willem Janssen (RGL/IER)
 • Friedemann Polzin (U.S.E.)
 • Caro Bliekendaal (programmamanager)
 • Nanette Verhulst (onderwijskundig adviseur)
 • Ivana Brasileiro Reis Pereira (beleidsmedewerker)
 • Roel Werelds (Key-user Onderwijsapplicaties)
 • Fleur Winnen (communicatie)
 • Frederieke Schutgens (studentassessor) 

Ondersteuning nodig of vragen?

Neem contact op met Caro Bliekendaal. Ben je benieuwd naar de gebruikerservaringen van collega’s? Mail ons! We brengen jullie graag in contact met elkaar.  

Bekijk de vorige versies van de nieuwsbrief.
 
Over deze nieuwsbrief
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een medewerker bent van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Afmelden
Aanmelden
 
Contact

Caro Bliekendaal
Fleur Winnen

...